Свръхзвуковите скорости на авиацията се завръщат след 18 години

United Airlines планира да закупи 15 нови свръхзвукови самолета

06.06.2021 | 09:00 Редактор: Десислава Атанасова
 Свръхзвуковите скорости на авиацията се завръщат след 18 години

Американската авиокомпания United Airlines планира да закупи 15 нови свръхзвукови самолета и "да върне свръхзвуковите скорости на авиацията" през 2029 година, съобщава BBC, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

Свръхзвуковите пътнически полети приключиха през 2003 г., когато Air France и British Airways пенсионираха легендарния "Конкорд". Новият самолет Overture ще бъде произведен в базираната в Денвър компания Boom, която все още не е тествала свръхзвуковата машина.

Сделката на United зависи от това новият самолет ще отговаря на стандартите за безопасност

Свръхзвуков е полетът, при който самолет се движи по-бързо от скоростта на звука, или при височина от 18 300 м скоростта трябва да е по-висока от 1060 км/час. Обикновеният пътнически самолет може да се движи с около 900 kм/час, но се очаква Overture да достигне скорост от 1805 kм/час.

С тази скорост времето за пътуване по трансатлантически маршрути като Лондон - Ню Йорк може да бъде намалено наполовина. От американската компания Boom казват, че Overture ще може да направи пътуването за 3 часа и половина, като спести три часа от сегашното времетраене на полета.

"Конкорд", който започна да обслужва пътниците през 1976 г., беше по-бърз - с максимална скорост от 2,04 маха - около 2180 км/час.

Съществуват две основни опасения при свръхзвуковото пътуване на пътниците: шум и замърсяване. Пътуването по-бързо от скоростта на звука предизвиква звуков бум, който може да се чуе на Земята като силен гръм или експлозия. Оттам идва и името на компанията Boom.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК