Как да приготвим лакомства с остатъците от плодове и зеленчуци?

Те са пълни с полезни хранителни вещества

15.10.2021 | 23:52 Редактор: Жаклина Иванова
Как да приготвим лакомства с остатъците от плодове и зеленчуци?

Когато приготвяте плодове или зеленчуци в кухнята, голяма част от тях отиват в кофата за боклук. Обелки, кочани, стъбла – всички тези отпадъци всъщност могат да бъдат използвани за приготвянето на различни лакомства. Те са пълни с полезни хранителни вещества и определено не заслужават вашето пренебрежение.

Превърнете стъблата на броколите във фалшиви пържени картофки

Броколи е вкусен и здравословен зеленчук, от който обаче се консумират само розичките. Това означава, че стъблата и кочаните на броколите отиват в кофата за боклук. По този начин не само разхищавате годна за консумация храна, но и хвърляте пари на вятъра.

За да промените това, превърнете стъблата на броколите в прекрасни фалшиви пържени картофки. За целта ги нарежете на жулиени. Овкусете ги с различни подправки по избор. Напръскайте ги с няколко супени лъжици зехтин. Изпечете в тава с хартия на около 200 градуса до златисто.

Песто от стръковете на морковите

Когато пазарувате пресни моркови, те често идват заедно със зелените си стръкове. Вероятно ги изхвърляте в коша за боклук. Е, следващия път не го правете, защото от тези стръкове става прекрасно песто. То е пълно с витамини, антиоксиданти, витамини, предимно витамин А и С, калий, желязо, фосфор, калций, цинк.

За да си направите песто от стръковете на морковите, смелете ги в блендер заедно с няколко лъжици зехтин, ядки и подправки по избор. Този сос песто е подходящ за паста, различни меса, като дресинг за салати или просто за мазане на филийка.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК