Кивито е сред най-сочните и сладки плодове. То е първенец по наличие на витамин С. Изпреварва дори цитрусовите плодове. Заредено е не само с витамини, но и с изобилие от минерали, фибри, антиоксиданти. Достъпно е целогодишно, но през есента и зимата е много предпочитано у нас, тъй като вносът съвпада с летния сезон в страните, в които кивито зрее. Можете да се насладите на предимствата му и да го консумирате всеки ден, защото дава изключителни ползи за здравето на целия организъм.
Защо е добре да ядете киви всеки ден?
Кивито е суперхрана
Кивито е един от най-добрите източници на витамин С. Само едно киви съдържа над 70% от необходимото количество витамин С за деня. То е източник още на витамин К, Е, фолати, калий, калций, желязо, фосфор и много други минерали. Можете да го добавяте към всякакъв вид здравословни закуски, смутита, следобедни закуски.
Може да облекчи астмата
Витамин С и антиоксидантите в кивито имат противовъзпалителен ефект. Това може да допринесе в овладяването на астматичните пристъпи, според healthline.com. Проучване, свързано с метаанализ на данни от различни изследвания показва, че високото съдържание на витамин С в кивито може да помогне за овладяването на пристъпите при астматици, както и при страдащи от различни алергии, блокиращи дихателните пътища, информира az-jenata.bg.
Полезно за червата
Кивито е много богато на фибри. Те са от изключително голяма важност за здравето на червата. Фибрите подхранват полезните бактерии в тях и допринасят за храносмилането, енергията, усвояването на веществата от храната.
За здрава сърдечносъдова система
2-3 кивита на ден могат да допринесат за намаляване нивата на лошия холестерол и триглицеридите. Това сочат данните от проучване от 2004 година, цитирани от goodnet.org. Поддържането на нормални нива на липидите в организма понижава сърдечносъдовия риск и намалява вероятността от възникване на сърдечносъдови инциденти. Лошият холестерол се свързва с високо кръвно налягане, увреждане на стените на кръвоносните съдове, запушване и повишен риск от инфаркти и инсулти.
За добро зрение
Кивито е полезно и за зрението и доброто състояние на очите. Благодарение на наличието на голямо количество антиоксиданти в състава си, този малък зелен плод има свойството да намалява риска от развитие на макулна дегенерация – една от водещите причини за слепота. В кивито се съдържат лутеин и зеаксантин – антиоксиданти с мощно полезно въздействие върху очното здраве. Редовната ежедневна консумация на киви може да намали риска от макулна дегенерация с до 36%, сочат данни, публикувани в JAMA Ophthalmology.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Черната златка унищожава овощните градини в България
Кметът на Враца ще съди протестиращи за издевателство над семейството му
Задържаха над 17 килограма марихуана в Любимец
Напрежение в НС: Белобрадова даде за подпис оставката на Желязков
Жълт кантарион – действие и приложение и лекарствени взаимодействия
Гастропареза след вирусна инфекция
Национално проучване проследява пътя на пациента с рак на белия дроб в България
Баланит на Зун – упорито възпаление на главичката на пениса
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
Проби от въздуха, събрани преди 35 г., разкриват забележима промяна в сезоните
Мощни бури в едното полукълбо генерират перести облаци в другото
Antares събра $96 млн. за разработване на ядрени реактори за Земята и Космоса
Защитата на Благомир Коцев оспорва размера на паричната гаранция от 200 000 лв.
Днес във Варна ще бъдат връчени наградите "Доброволец на годината"
Инициатива за размяна на играчки във Варна
Във Военноморския музей представят най-новите си експонати, дарени през 2025 г.
Облачно време на много места в страната днес
Германските фабрични поръчки скачат заради 87% ръст в транспортния сектор
Разочароващите прогнози тласнаха акциите на HPE надолу
Цената на петрола се стабилизира сред двудневния ръст*
Икономическата тежест на едно заболяване