Забавено дишане - какви може да са причините и кога застрашава живота?

Човек нормално прави между 12 и 20 вдишвания в минута

02.10.2021 | 18:20 Редактор: Елеонора Танева
Забавено дишане - какви може да са причините и кога застрашава живота?

Нормалната честота на дишане на зрял човек обикновено е между 12 и 20 вдишвания в минута. Честотата на дишане под 12 или над 25 вдишвания в минута, когато човек е в покой, може да сигнализира за основен здравословен проблем като брадипнея.

Брадипнея може да възникне по време на сън или когато човек е буден.

Мозъкът и големите кръвоносни съдове притежават сензори, чрез които проверяват количеството кислород и въглероден диоксид в кръвта и регулират скоростта на дишане. Сензорите в дихателните пътища реагират на разтягането, което се случва по време на дишането, и изпращат сигнали обратно към мозъка.

До това състояние може да се стигне при употреба на опиоиди - хероин, кодеин, морфин, оксикодон. 

Брадипнеята може да се появи и при хора с хипотиреоидизъм. Той може да отслаби мускулите, необходими за дишането и да доведе до намаляване на белодробния капацитет.

Травмата в близост до мозъчния ствол и високото налягане в мозъка също могат да доведат до брадикардия (намалена сърдечна честота), както и до брадипнея.

Забавеното дишане, както и други симптоми като объркване, посиняване на кожата и лигавиците или загуба на съзнание, са животозастрашаващи събития, изискващи незабавна спешна помощ.

Лечението зависи от причинителя на забавеното дишане.

При хипотиреоидизъм може да е прием на ежедневни лекарства за лечение на щитовидната жлеза.

Ако причинителят са токсини – може да е необходимо въвеждане на кислород, лечение на всяко отравяне и наблюдение на жизнените показатели.

Повече по темата четете в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК