Водещата на здравното предаване "Линия "Здраве" Яна Данаилова: Грижата за здравето е най-същинската проява на любовта!

Новото чаровно лице на Bulgaria ON AIR с ексклузивно интервю пред Az-jenata.bg

29.09.2021 | 10:58
Водещата на здравното предаване

Съвсем скоро, на 3 октомври, от 09:30 часа, в ефира на Bulgaria ON AIR ще стартира различното здравно предаване "Линия "Здраве", което всяка неделна сутрин ще запознава зрителите с най-важните и актуални теми за човешкото здраве, нутрициология, физиология, холистична и конвенционална медицина, пречупени през погледа и експертизата на утвърдени специалисти. Водещ на новото предане със здравна тематика и ново попълнение към екипа на телевизията e очарователната Яна Данаилова - дипломиран нутриционист, магистър физиология на човека, магистър мениджмънт на храните и храненето, магистър здравен мениджмънт, сертифициран учител по йога и квалифициран терапевт по биоенергия и психокибернетика. В ексклузивно интервю за портала на модерната жена и домакиня Az-jenata.bg, водещата споделя повече за мисията на новото здравно предаване по Bulgaria ON AIR, предизвикателствата в работата си като нутриционист и как успява да се справи с множеството професионални задачи.

Често казвате, че личната Ви мисия е да споделяте опита и знанията, които имате. Това ли ще бъде и мисията на предаването „Линия „Здраве“? Давате заявка, че това ще е различното предаване – какво точно означава това и какво да очакват зрителите от новото предаване по Bulgaria ON AIR?

Да, определено част от мисията на предаването „Линия „Здраве“ ще бъде именно да споделям своя опит и знания за това как да съхраним своето здраве, как да отложим процесите на стареене, как да поддържаме тялото си жизнено, енергично и изпълнено с любов и воля за живот! Моят начин на живот и подход са олицетворение на холистичния подход на здравна превенция и алтернативно лечение, в които дълбоко вярвам и изповядвам.

В предаването обаче ще представям и конвенционалния подход за превенция и лечение на редица ключови заболявания през погледа на експертизата на утвърдени специалисти. Предаването има за цел да представи на зрителите в ефира на Bulgaria ON AIR синтезирана, достоверна и поднесена по интригуващ начин информация, в която се съчетават знанията, експертизата и утвърдените добри практики на конвенционални и холистични мултидисциплинарни подходи за съхранение и лечение на човешкото тяло.

Дълбоко вярвам в истинността на определението на Световната здравна организация за това какво е здраве, а именно състояние на пълно физическо, умствено и социално благоденствие, а не непременно отсъствие на заболяване или слабост. Ето защо и подходите за съхранение и възстановяване на здравето следва да третират тялото като симбиоза между тяло, дух, емоции, психика, за да бъдат напълно ефективни. В противен случай, те биха били повърхностни и непълноценни, а резултатът – незадоволителен.

Всъщност влизането в ролята на тв водещ е ново амплоа за Вас. Мина ли първият запис на предаването и какво бе чувството?

Да, въпреки многобройните си телевизионни участия през последните години, ролята на водещ наистина е ново амплоа за мен. Първите записи на предаването минаха, вълнувам се, но се чувствам в свои води! За мен е истинско удоволствие да поднасяме на зрителите на Bulgaria ON AIR полезна и интересна информация за човешкото здраве и как да живеем, за да го съхраним, да се радваме на дълголетие и на високо качество на живот.

Кое е било най-голямото Ви предизвикателство в работата като нутриционист? Как се справяте с недоверието, което повечето хора изпитват, когато трябва да променят начина си на хранене, да го направят по-здравословен и да се откажат от вредни навици? Как успявате да стимулирате хората да направят тази голяма промяна в живота си?

Аз съм от нутриционистите, които прилагат на практика това, което изповядват. Образованието ми по Нутрициология е подплатено с магистратура по Човешка физиология, което ми дава предимството да познавам в дълбочина функциите, биохимичните и физични процеси на човешкото тяло. При мен хората идват осъзнати, готови за промяна, но все пак най-голямото ми предизвикателство е да ги мотивирам и да съхраня в тях този дух, желание и воля за градивна промяна в житейските им и хранителни навици.

Вярвам в тезата на Хипократ, че всички болести започват в червата и работя усилено да вдъхновявам хората да повишават своята хранителна култура и да изграждат трайни и устойчиви във времето здравословни хранителни навици. А добрите резултати от промените в начина на хранене са най-силният мотиватор за моите клиенти.

В един момент аз просто се превръщам в приятел, в подкрепа и опора, а тялото само върши всички чудеса. Това е и най-голямата ми награда, да помогна, да преобразя физически, емоционално и психически нечия душа чрез силата на промяна в навиците и добрата храна.

Навлизаме в есенно-зимния период, когато нежеланото напълняване често се случва вследствие на по-дългия престой на затворено, по-малко разходки навън, концентрация на много празници и обилно хапване. Какви препоръки бихте дали на хората, за да избегнат риска от напълняване през студените месеци?

Без значение какъв е сезонът и колко и какви празнични дни предстоят, моят съвет е да се придържаме към изградените си навици на живот и на хранене. Щом имаме 20 минутки да четем тази или друга статия в интернет, или да погледаме телевизия от дивана, значи имаме и 20 минутки да се раздвижим дори и у дома! Не е нужно да прекарваме изтощителни часове в залите, всяко движение се брои, а и студените зимни и есенни дни предлагат своето очарование за по-кратки, но изключително освежаващи разходки!

Що се отнася до празничните блюда, хора сме, нека се насладим на изкушенията у дома, но да не забравяме, че изконният смисъл на празниците е емоционалното сплотяване и позитивните емоции около семейната трапеза, а не непременно самата храна! Да, храната носи удоволствие и наслада, но няма по-силна и красива емоция от любовта! А у дома, с най-близките и любими хора, следва да празнуваме именно любовта, а не толкова вкусната, но често висококалорична и изобилна храна!

Цялото интервю на водещата на различното здравно предаване "Линия "Здраве" в ефира на Bulgaria ON AIR Яна Данаилова прочетете на: https://www.az-jenata.bg/a/8-svobodno-vreme/56496-iana-danailova-grizhata-za-zdraveto-e-nai-sashtinskata-proiava-na-lubovta/ .