Евкалиптът - силно "оръжие" при възпаление на дихателните пътища

В миналото евкалиптовото масло е било използвано в лечението на малария

28.09.2021 | 09:40 Редактор: Юлия Христова
Евкалиптът - силно

Евкалиптът е вечно зелено дърво от семейство Миртови. Той се смята за най-високото широколистно дърво в света. Родината му е Австралия, но днес растението може да бъде намерено в цяла Африка, Индия и Китай както и в страните от Средиземноморския басейн.

Местното население на Австралия – аборигените, са използвали евкалипта за третиране на рани – предотвратяване на инфекции и ускоряване на заздравяването.

Евкалиптът има установено противовъзпалително действие, особено при възпалителни процеси в дихателните пътища. Противовъзпалителното действие на евкалипта се свързва с богатото му съдържание на етерично масло с главна активна съставка – монотерпенът евкалиптол. Това му действие се употребява с голям успех при възпалителни заболявания на горните дихателни пътища, при простуда, най-често в комбинация с други етеричномаслени растения.

Добре известно е, че евкалиптовото масло има мощни антисептични свойства. В миналото то е било използвано в лечението на малария. Днес за маслото се знае, че проявява активност срещу стафилококи, салмонела, Helicobacter pylori.

Клинични данни потвърждават неговото широкоспектърно действие срещу устойчиви на антибиотици заболявания. Дифузирано в помещение, маслото от евкалипт има свойството да пречиства въздуха от събрани патогени.

Редица проучвания от последните години показват, че евкалиптът притежава не само силен антисептичен ефект, но има и свойството да разширява бронхиолите в белия дроб. Втриване на масло в областта на гърдите има успокояващ ефект и облекчава дихателни инфекции. Маслото не бива да се нанася директно върху кожата. Добре е предварително да се разреди с базово масло например от бадем, кокос, жожоба и т.н.

Маслото от евкалипт се използва и за успокояване на болки и възпаления от артрит, ревматизъм и болки в мускулите.

Цялата статия четете в Puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК