Доколко витамин D помага на организма в борбата с инфекциите

Той участва в регулацията дейността на над 2000 гена в човешкото тяло

11.01.2021 | 11:40 Редактор: Юлия Христова
Доколко витамин D помага на организма в борбата с инфекциите

Във време на пандемия едни от най-търсените продукти са средствата, стимулиращи имунната система. По тази причина витамин D влезе в полезрението на хората, препоръчван от специалистите като витамин, който засилва имунитета и подпомага организма в борбата му с инфекциите.

Витамин D представлява мастноразтворим витамин, който в последните години намира широко приложение при различни нарушения и болести. Традиционно той се използва за профилактика и лечение на рахит и при заболявания, свързани с дефицита му в тялото. Прилага се за лечение на остеопороза и остеомалация, при загуба на костна тъкан в условията на нарушена функция на щитовидната жлеза и някои наследствени болести, при които костите стават лесно чупливи.

Витамин D се препоръчва още за болните със сърдечносъдови заболявания (високо кръвно налягане, висок холестерол), при диабет и затлъстяване, мускулна слабост, мултиплена склероза, ревматоиден артрит, астма, предменструален синдром. Има данни, че витаминът подобрява и психичното здраве.

Освен като регулатор на нивата на калций, което е пряко свързано с костното здраве, витамин D участва в регулацията дейността на над 2000 гена в човешкото тяло, той също така участва в диференциацията и растежа на тъкани и клетки. В резултат на тези му функции, витаминът се използва и като силен имуностимулатор. Той взема участие в синтезата на множество (над 200 различни вида) антимикобни пептиди, а също така подпомага естествените съпротивителни функции на организма.

Под влияние на витамин D се синтезира белтъкът кателицидин, който проявява мощни антибактериални свойства. По тази причина витамин D се явява надеждно средство, което подпомага организма при развита инфекция, а също така и като превантивно средство през зимния сезон, когато въздушно – капковите заболявания се разпространяват активно.

Налични са различни лекарствени форми и търговски продукти, съдържащи витамин D. Една от най-популярните форми на витамина е капки за перорално приложение, но той може да бъде намерен като таблетки, сироп, а също и флакони за интрамускулно приложение. Като мастноразтворим витамин е добре да се приема по време или след хранене. По същата причина витаминът се натрупва в организма и може да бъде предозиран при неправилно приложение. Редно е приемът на витамина да се обсъди с лекар или фармацевт, пише puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК