Aспиринът е сред най-познатите лекарства. Дали знаем достатъчно за него?

Той действа като спира производството на някои естествени вещества, които причиняват треска, болка

27.09.2021 | 19:40 Редактор: Юлия Христова
Aспиринът е сред най-познатите лекарства. Дали знаем достатъчно за него?

В сезона на настинките и вирусните заболявания, аспиринът е сред най-често използваните лекарства. Дали обаче го познаваме добре?

Той е едно от първите лекарства, което влиза в масово производство и разпространение. В днешната си форма той е синтезиран в лаборатория през 1853 г. 15 години по-късно е проведено и първото по-сериозно клинично изпитване относно свойствата на лекарството. И въпреки че аспиринът е толкова старо и познато лекарство и до днес всяка година се правят между 700 и 1000 нови проучвания върху свойствата, показанията и противопоказанията му.

Аспиринът се отнася към групата нестероидни противовъзпалителни, производни на салициловата киселина. Той действа като спира производството на някои естествени вещества, които причиняват треска, болка, подуване и кръвни съсиреци. За това е предпочитан при треска, лек до умерен болков синдром, остри инфекциозни заболявания, при ревматични болки, а също и други мускулно-ставни неразположения.

В ниски дози 75 – 100 мг дневно аспиринът действа като тромбоцитен антиагрегант, поради което се прилага като профилактика при хора, склонни към образуване на тромбози.

Противопоказания. Аспиринът е противопоказан при деца под 16 години, поради опасност от развитие на синдром на Рей рискът е особено голям, когато медикаментът е приет по време на остра вирусна инфекция.

Прием на аспирин в комбинация с алкохол. Редовната употреба на алкохол уврежда значително стомашно-чревната лигавица. Това, съчетано с приема на аспирин повишава значително риска от кървене в стомаха, пише puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК