Затлъстяването води до оплешивяване

Мазната храна ускорява изтъняването и загубата на коса

24.09.2021 | 23:05 Редактор: Георги Донков
Затлъстяването води до оплешивяване

Затлъстяването води до редица променящи живота и потенциално фатални състояния при хората. След като бе доказано, че сърдечните заболявания, диабетът и ракът са сред основните грижи за хората с наднормено тегло, скорошно проучване разкрива, че твърде много мазнини в храненето са вредни за косата.

Изследователи от Токийския медицински и стоматологичен университет са открили, че храната с високо съдържание на мазнини ускорява изтъняването и загубата на коса с напредване на възрастта.

По-конкретно авторите на изследването установяват, че както храните с високо съдържание на мазнини, така и затлъстяването, причинено от генетиката, могат да допринесат за изчерпването на стволовите клетки на космените фоликули.

При здрав човек те се обновяват по време редовно и по този начин косата продължава да расте с течение на времето. С напредването на възрастта обаче, тези стволови клетки започват да намаляват и не се попълват отново. Когато има по-малко фоликули, косата започва да изтънява и да пада.

"Дори няколко дни консумация на храни с високо съдържание на мазнини може да навреди на косата ви", казва водещият автор на изследването Хиронобу Моринага, пише БГНЕС. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК