Ревността пречи на отношенията ни - ето как да се справим с нея

Ако се чувствате недостатъчно оценени, ревността може да се загнезди в съзнанието ви

19.09.2021 | 11:15 Редактор: Жаклина Иванова
Ревността пречи на отношенията ни - ето как да се справим с нея

Ревността е едно от най-нормалните и често срещани човешки чувства, което се проявява най-вече спрямо половинката, но и в редица други случаи, касаещи близки и не толкова близки хора. Тя е тихият убиец на отношенията, най-вече ако е в особено големи размери.

Ревността може да се появи не само в личните отношения, но и в професионалните, в приятелските, в семейните. За да се справите с нея, трябва да поработите над усъвършенстването на емоционалната си интелигентност, като най-напред разпознаете ревността, разберете механизмите ѝ и се научите да управлявате емоциите си.

При много хора ревността се проявява като завист. Ревността и завистта са много сходни емоции, но между тях все пак има съществена разлика. Когато изпитвате ревност, вие съзирате човек или обстоятелство да бъдете обичани, да получавате внимание, пълна отдаденост от партньора ви или друг човек в живота ви.

Когато изпитвате силна ревност, реакциите ви могат да доведат до влошаване на отношенията ви с човека, към когото изпитвате ревност, особено във връзката.

Ето някои начини да се справите с ревността и проявленията ѝ.

Признайте, че изпитвате ревност

Едно от най-трудните неща е да осъзнаете, че сте ревниви. Признаването на ревността пред самите себе си е първата стъпка към справянето с това отровно чувство. Преди всичко е важно да осъзнаете, че ревността не ви прави лош човек. Тя просто предизвиква лавинообразна поява на много широк спектър от емоции, които ви терзаят вътрешно, а в даден момент придобиват и външно проявление чрез реакции, думи. Отричането на факта, че ревнувате, ще ви попречи да се справите с това чувство, което ще отрови връзката ви с времето. Ще ви постави в омагьосан кръг, който ще доведе до ескалиране на напрежението между вас и партньора ви.

Определете неизказаните ви чувства и нужди

Вероятно не съществува връзка, която да е изцяло открита и в която и двамата партньори да изказват всяка своя нужда и мисъл. Когато в съзнанието остават потиснати и неизказани мисли и чувства, може да се появи ревност към трети човек. Ако се чувствате недостатъчно оценени, обгрижени, обичани и получаващи вниманието, от което имате нужда, ревността може да се загнезди в съзнанието ви и да ви тормози постоянно.

За да се справите с това, можете да се опитате да изясните най-напред пред себе си нещата, от които имате нужда, но които не изказвате пред партньора си. Искреността в отношенията помага до голяма степен за туширане на ревността и справянето с нея.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК