Признаци, че имаме хранителна непоносимост и трябва да предприемем мерки

Подуването на корема и образуването на газове могат да се случат по много причини

19.09.2021 | 09:14 Редактор: Жаклина Иванова
Признаци, че имаме хранителна непоносимост и трябва да предприемем мерки

Непоносимостта към храна е често срещан проблем, от който страдат много хора по цял свят. Тя може да се изразява в различни неразположения и се различава от хранителната алергия, при която се проявява внезапна и моментална реакция на организма след навлизане на алергена в тялото. Хранителната непоносимост може да остане скрита и незабелязана дълго време, защото симптомите ѝ може да наподобяват много други неразположения. Така човек невинаги свързва дискомфорта, който изпитва, с непоносимост към конкретна храна.

Хранителните непоносимости са много по-често явление от алергиите към храна. Не са животозастрашаващи като алергичните реакции към храна, но могат да влошат качеството на живот и да предизвикат сериозни неразположения, дискомфорт, неприятни симптоми.

Кои са най-честите признаци на хранителна непоносимост, които да разпознаете?

Подуване и газове

Подуването на корема и образуването на газове могат да се случат по много причини. Затова е и доста трудно човек да установи, че има хранителна непоносимост към дадена храна. Наблюдавайте състоянието си и обърнете внимание кога точно получавате газове и подуване на корема. Ако е след консумация на определена храна, може би тя е причината за симптомите. За да сте най-сигурни, опитайте се да се храните с отделни храни в различно време. Така няма да смесвате храни и ще ви е по-лесно да определите коя храна предизвиква дискомфорта.

Болка в стомаха

В някои случаи, ако хранителната непоносимост е по-силна, може да се появи и болка в стомаха наред с подуването и газовете. Стомашната болка е типичен признак и за много други състояния. Нейната сила може да варира при различните хора. Обикновено се усеща като тъпа болка, придружена с тежест в средната или долната част на корема.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК