Учени откриха кога човеците са започнали да носят дрехи

Намерени са костни инструменти за направата на дрехи от кожа на възраст 120-90 хиляди години

16.09.2021 | 20:50 Редактор: Здравко Черкезов
Учени откриха кога човеците са започнали да носят дрехи

В пещера на брега на Атлантическия океан в Мароко археолози откриха повече от 60 костни инструменти, които древните са използвали, за да правят дрехи от кожа. Възрастта на находките е 120-90 хиляди години. Това е най-старото доказателство за производство на облекло от представители на Homo sapiens досега. Резултатите от изследването са публикувани в списанието "iScience".

Началото на използването на облекло е важен етап в историята на човечеството. Появата на облекло не само бележи издигането на човека към следващата стъпка в културната и когнитивната еволюция, а това нововъведение дава възможност на човека и да се установи извън Африка, в по-студените и по-неблагоприятни климатични региони.

Археолозите и антрополозите са единодушни, че Homo sapiens е започнал да използва дрехи в късния плиоцен, но те все още не можеха да кажат точно кога, тъй като кожата и други органични материали, използвани за направата на облекло, са слабо запазени в археологическите записи. Затова учените непрекъснато се опитват да намерят косвени доказателства за появата на технологии за производство на облекло при древните хора - специализирани инструменти за обличане на кожи.

Изследователи, изучаващи мястото на древния човек в пещера в Мароко, са открили около 12 000 фрагмента от животински кости, поне 60 от които са идентифицирани от учените като инструменти за одиране и обличане на кожа. Намерените костни инструменти имат определена правилна форма, полирани са и изгладени, което показва продължителна употреба.

Кости на малки космати животни - пясъчни лисици, златни чакали и диви котки – са били открити до костните инструменти, като следи ясно показват, че животните са били избити, за да бъдат одрани. Костите на други видове животни, като едри говеда, които са намерени в пещерата, имат различен вид белези, което показва, че те са били преработвани за месо.

"Комбинацията от кости на хищници със следи от сваляне на козината и костни инструменти, които вероятно са били използвани и за обработка на козината, предоставят много убедителни косвени доказателства за най-ранната дреха в археологическите данни", казва в прессъобщение първият автор Емили Халет от Института за история на човечеството "Планк". "Но предвид нивото на специализация, тези инструменти вероятно са част от по-ранна традиция, примери за която все още не са намерени."

Това е най-ранното доказателство до момента на появата на култура на производство на облекла и специализирани инструменти за тяхното производство.

"Тази функция очевидно е била основна за нашия вид, а не се е появила след експанзията в Евразия", обобщава Халет, предаде БГНЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК