Учения на Беларус и Русия разтревожиха Запада, Песков: Безпочвени опасения

Тренировките "Запад" 2021 включват общо около 200 000 войници, включително от Армения, Индия, Казахстан, Киргизстан и Монголия

14.09.2021 | 19:07 Редактор: Десислава Атанасова

Владимир Путин наблюдава лично съвместните военни учения с Беларус на руската граница. Двете страни демонстрираха бойна мощ, а маневрите са част от мащабна стратегия срещу Запада. Това предизвика ответна реакция от Европейският съюз.

На полигона в района на Нижни Новгород, на 450 километра източно от Москва, бяха демонстрирани две нови роботизирани бойни машини, оборудвани с картечници и гранатомети. А ученията предизвикаха безпокойство в съседните на Беларус страни. 

Външните министри на Полша, Латвия, Литва и Естония веднага реагираха. Кремъл отхвърли опасенията. 
 

"Съвместните военни учения са редовен процес. Тези очаквания, че някой ще извади заека от шапката са безпочвени и президентите обясниха това много ясно по време на пресконференция“. Никой не се опитва да прокара нищо", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков,.

Ученията започнаха миналата седмица в същия ден, в който се проведе срещата между Владимир Путин и беларуския президент Александър Лукашенко. Тренировките "Запад" 2021 включват общо около 200 000 войници, включително от Армения, Индия, Казахстан, Киргизстан и Монголия.

Руската подкрепа за Минск притеснява съседните страни, които твърдят, че Беларус се опитва да ги дестабилизира, като насърчава мигрантите от Близкия изток и Африка да дойдат.

На този фон в Литва започва строителство на висока метална ограда на границата с Беларус, тя ще е дълга 110 км и ще завършва с бодлива тел.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК