Няколко мита, свързани със състоянието на кожата ни, които не подозираме

Тя е мишена за много различни фирми, целящи нейния прекрасен вид

16.09.2021 | 06:30 Редактор: Юлия Христова
Няколко мита, свързани със състоянието на кожата ни, които не подозираме

Поради факта, че кожата е видима за околните, много фирми създават продукти за нея, които струват много, а не са ефикасни.

Кожата играе множество различни роли в организма – тя е важна за защита от различни химически, физични и биологични агенти, придържа органите вътре в тялото и помага в регулацията на температурата.

Освен това в кожата се разполагат страшно много неврони, благодарение на което ние сме в непрестанна връзка с околния свят и се адаптираме към това, което ни заобикаля.

Известна като най-големия орган, кожата е мишена за много различни фирми, целящи нейния прекрасен вид - тъй като тя е и най-видимия орган за околните.

Уви, с възникването от нуждата кожата да изглежда прекрасно, възникват и много митове, които сега ще разбулим.

1. Скъпият крем ще направи кожата млада завинаги

Индустрията за кремове за лице е огромна и изключително печеливша, особено сега. Въпреки голямата популярност и примамливия външен вид на опаковките и обещаните ефекти, няма крем, който спира напълно стареенето на кожата.

Да, хидратиращите кремове помагат много и забавят процеса. Да, ретиноидите оказват добро влияние върху уврежданията, нанесени от слънцето. 

Уви, стареенето на кожата най-много се причинява от слънчевите УВ лъчи, а спасението от това са широкоспектърните слънцезащитни кремове, които не струват толкова много. Да, някои кремове за лице съдържат УВ защита, но тя не е достатъчна, тъй като концентрацията, нужна за добра защита е далеч по-голяма от тази в тях.

2. Приемът на вода хидратира кожата

Това не е напълно вярно. Може да се каже, че пиенето на вода поддържа кожата хидратирана, но самата вода не хидратира директно кожата, а по-скоро предпазва от обезводняване на целия организъм, откъдето и на кожата.

Може би приемът на вода би помогнал в извънредни ситуации, като слънчев удар и тежка дехидратация.

3. Антибактериалните сапуни са добри за кожата

Пълна лъжа. За да се запази кожата, трябва да се запази и нейната микрофлора, която е изградена и от бактерии. Употребата на такъв сапун ги убива, което намалява нейната защита и отваря път за други вредни микроорганизми.

Цялата статия четете на puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК