Въпрос на хигиена: Кога, как и защо да използваме вода за уста?

Мнозинството от нас я използват като превенция на гингивит

14.09.2021 | 13:15 Редактор: Юлия Христова
Въпрос на хигиена: Кога, как и защо да използваме вода за уста?

Водата за уста е ключов елемент от ежедневната хигиена на устната кухина. Замисляли ли сте се обаче дали я използвате правилно?

Водата за уста е воден или хидроалкохолен разтвор, който обикновено съдържа активни съставки за елиминиране на бактериите в устната кухина (зъби, венци, лигавици) и за да предотврати тяхното разпространение. Водата за уста допълва идеално действието на четката за зъби – тя достига до недостъпни за четката места, задържа се за по-дълго време в устната кухина от пастата за зъби и осигурява свежест.

Мнозинството от нас използват водата за уста като превенция на гингивит или кариеси или просто като допълнително средство, за да преборят хроничния лош дъх. Най-важното обаче е да запомним, че водата за уста не може да бъде единствената стъпка, която предприемаме при оралната си хигиена. Водата за уста действа най-ефективно, когато я прилагаме правилно.

Колко вода за уста да използвам?

Най-добре е да използваме количеството, обозначено на опаковката – около 10-15мл. Повечето води за усти се продават с чашка, чрез която лесно може да се отмери количеството. По принцип е хубаво да не се разрежда с вода, освен ако не е препоръчано от производителя.

Колко време да жабуря?

Основно при употребата на вода за уста е т. нар. „жабурене“. За да имаме пълноценен ефект, то трябва да бъде от 30 секунди до 1 минута.

Кога да използвам вода за уста?

Употребата на вода за уста е неразделна част от хигиената за устната кухина.

Използвайте я 2-3 пъти дневно, непосредствено след измиването на зъбите с четката. При терапевтичните води за усти следвайте инструкциите за употреба на опаковката.

Цялата статия четете на az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК