Ето какво се случва с маските от плат след 52 пранета

Памучните маски филтрират около 23% от малките частици

12.09.2021 | 07:16 Редактор: Елеонора Танева
Ето какво се случва с маските от плат след 52 пранета

Маските от плат за многократна употреба запазват способността си да филтрират вирусни частици, дори след многократно изпиране в продължение на една година.

В Университета на Колорадо направиха проучване на различни тъкани прикрепени към края на стоманена фуния. През нея е пускан въздух, имитиращ условията при дишане, включително по-високи нива на влажност и температури.

Парчетата плат са били прани и изсушавани около 52 пъти, колкото са седмиците в годината. Тествани са на всеки 7 пранета. 

Тъканите са започнали да се захабяват и изтъняват с течение на времето, но това не повлияло значително върху способността им за филтриране.

Водещият автор Марина Ванс, асистент в катедрата по машинно инженерство на Пол М. Ради, обясни: 

"Това е добра новина за устойчивостта на маските от плат. Маската, която сте прали, сушили и използвали повторно, вероятно все още може да се използва, затова не не я изхвърляйте", препоръча асистентът в катедрата по машинно инженерство на Пол М. Ради, цитиран от indiatimes.com

Основният недостатък на маската след многократното пране е, че съпротивлението при вдишване е станало по-високо и съответно дишането - затруднено. 

При изследването е установено, че памучните маски филтрират около 23% от най-малкия размер на частиците /при около 0,3 микрона/, по които вирусът може да се предава. При банданите тази филтрация само с 9%.

Хирургическите маски филтрират между 42 до 88% от частиците. Най-добри са били показателите при маските KN95 и N95 с филтриране на 83 до 99% от частиците.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Е браво, че са го установили... То е ясно, че още доста време ще сме с маски! Сигнализирай за неуместен коментар