Рецепта за домашно кисело мляко - лесно, бързо и много вкусно

Препоръчително е да използвате домашно прясно мляко

11.09.2021 | 23:47 Редактор: Елеонора Танева
Рецепта за домашно кисело мляко - лесно, бързо и много вкусно

Сред толкова голямо изобилие от различни марки кисело мляко, замисляли ли сте се дали не можете да си направите у дома тази вкусна българска храна. 

За да подквасите домашно кисело мляко, не ви трябват специални уреди. И са необходими само две съставки - хубаво прясно мляко, най-добре домашно, и кисело мляко за подкваса. 

От фермерски пазар или от близко село можете да си купите истинско прясно мляко. Ще трябва да го сварите, готово е когато образува "балон" на повърхността. 

Изчаквате да изстине, ако имате термометър - идеалната температура е 44-45 градуса. Ако не разполагате с такъв - температурата е достигната, когато успеете да си задържите кутрето в млякото. 

В отделен съд сложете по две супени лъжици от киселото мляко за всеки литър прясно. Към него добавете малко от прясното мляко и разбъркайте до хомогенна смес. 

Разсипете прясното мляко в сухи буркани и разпределете заквасата. Затворете бурканите. Почти във всеки дом има термо чанта, може да сложите бурканите в нея или да ги увиете с одеяло, както са правили навремето. 

Добре е млякото да престои 6 до 12 часа, за да завърши ферментацията. 

След 3-4 часа в хладилника може да се насладите на кисело мляко, собствено производство.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК