Сушените червени боровинки - суперхрана за сърцето и превенция срещу рак

Те са изключително богати на антиоксиданти

19.08.2021 | 10:12 Редактор: Искра Ангелова
Сушените червени боровинки - суперхрана за сърцето и превенция срещу рак

Сушени плодове, които може би са малко подценявани, но са изключително полезни и вкусни - това са червените боровинки. Те са чудесна добавка към овесената каша, извара с мед и ядки, ястия с месо, кексове, бисквити, смутита, а можем да ги хапваме и така. 

Сушените боровинки са изключително богати на антиоксиданти. Те съдържат растителни хранителни вещества, наречени полифеноли. Според редица проучвания, полифенолите в боровинките са полезни за здравето на сърцето, пикочните пътища и се смята, че действат като превенция срещу ракови заболявания.

Това по-специално се отнася за проантоцианидини, които насърчават здравословните нива на липидите в кръвта, кръвното налягане, функцията на кръвоносните съдове и намаляват възпалението в тялото.

Редовната консумация на сушени червени боровинки има ползи за и за здравето на храносмилателната система, тъй като плодовете ни осигуряват полезни фибри. 

Фибрите спомагат за поддържането на чревния микробиом и насърчават загубата на тегло, информира az-jenata.bg.

Червените сушени боровинки притежават важен хранителен елемент, наречен  проантоцианини. Тези важни антиоксиданти предотвратяват задържането на нежелани бактерии по стените на пикочните пътища. В системата ви влизат както добри, така и лоши бактерии, които причиняват различни форми на пикочна инфекция.

Учени смятат, че вкусните плодове могат да намалят риска от развитието на рак на гърдата и други форми на рак. Известно е, че хранителните вещества, съдържащи се в тях, играят основна роля за това. 

Редовната консумация на сушени червени боровинки (без добавена захар) подобрява хигиената на устната кухина, като укрепва зъбите и венците, предотвратява появата на други проблеми като лош дъх и кървене от венците.

Няма как да не споменем и връзката на плодове с подобреното бъбречно здраве. Сушените червени боровинки са богати на лимонена киселина, за която се смята, че намалява риска от образуване на камъни в бъбреците. 

Тази суперхрана е богата на аминокиселини и хидроксипролин, които са необходими на организма за образуването на колаген, който е важен за красотата на кожата ни. В допълнение, червените боровинки спомагат за добрата ѝ хидратация. Освен това са богати на витамини А и С, които са не само важни за кожата, но и за здравето на косата ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК