Археолози откриха оръжия, бижута, монети и нови сгради при разкопки на Мисионис

350 000 лева са осигурени за този сезон от държавния и от бюджета на община Търговище

20.07.2021 | 19:19 Редактор: Юлия Христова

Уникални археологически находки от древния град Мисионис край Търговище бяха представени днес. Само след 10 дни работа, археолозите вече са открили над 100 артефакта и нови сгради в древното селище.

Оръжия, бижута, стъклени предмети и монети са само част от находките при най-мащабните археологически разкопки в древния Мисионис. Те са първите от 30 години насам. Само за днес са намерени 130 исторически предмети.   

"Това е монета, аспра на Цар Иван Шишман, последният български цар, виждаме от едната страна Шишман в монограм и цар от другата страна", каза консултантът на разкопките проф. Николай Овчаров.

350 000 лева са осигурени за този сезон от държавния и от бюджета на община Търговище, а освен разкопки, предстои и мащабна консервация на откритото. Учените вече в цялост разкриват епископската резиденция и още по-голяма част от древния град.

"В последните дни открихме и останки на още четири сгради, три от периода 13-14 век, тъй като в момента проучваме този пласт. В следващите седмици предстои да влезем в античния пласт, където очакваме още представителни сгради, тъй като ние реално се намираме в центъра на града", посочи ръководителят на разкопките Стефан Иванов.

Археологическите проучвания на Мисионис ще продължат до октомври.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК