Археолози откриха останки от базилика в центъра на Варна

Паралелно с християнския храм е разкопана и още част от римската крепостна стена на Одесос

05.03.2021 | 18:18 Редактор: Радостина Димитрова
Археолози откриха останки от базилика в центъра на Варна

Останки от базилика бяха открити при разкопки в терен в центъра на Варна. Археологът от Регионалния исторически музей Валери Йотов уточни, че паралелно с християнския храм е разкопана и още част от римската крепостна стена на Одесос.

Стената е с ширина около 1,6 метра. Разкрит е вход към града, но той не е ограничен с кули, обясни Йотов. Според археолога малката ширина на крепостната стена е обяснима, защото на това място не е имало необходимост от мощно защитно съоръжение. Причината е и в римския период, по-късно във византийския, обитателите на града са разполагали със силен флот, който ги е отбранявал откъм морето.

Базиликата е извън крепостната стена, но това също не е изключение, допълни археологът. По думите му около днешна Варна е имало няколко такива християнски храма, където са идвали да се черкуват хората от околните населени места, предаде БТА.

Проблемът е, че старините в зоната са доста разрушени, тъй като на това място е била изградена най-ранната джамия в града, разказа още Йотов. По думите му кварталът е бил с мюсюлманско население, което не е изключено да е ползвало материал от съборените сгради за изграждането на храмовете си.

Идеята за този парцел е в него да бъде изграден многоетажен паркинг, допълни Йотов. Според него има много възможности за подходящо експониране на старинните находки, като не е нужно да се прави музей на открито.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК