Ето кои са основните разлики между бялата и кафявата захар

Бялата е освободена от меласата с допълнителна обработка и рафиниране

14.07.2021 | 16:41 Редактор: Жаклина Иванова
Ето кои са основните разлики между бялата и кафявата захар

Кафявата захар е една от алтернативите на бялата рафинирана захар, смятана за по-здравословна. Но наистина ли това е така? За да разберем отговора на този въпрос, ще разгледаме приликите и разликите между бялата и кафявата захар.

Съществуват различни видове захар. Бялата захар е рафинирана. Тя се използва предимно за печива, които изискват втасване. Този процес е невъзможен при употреба на кафява захар в каквато и да е разновидност, защото в кафявата захар се съдържа меласа и това е съществената разлика между нея и бялата захар.

Меласата е естествен примес в захарта, който се съдържа в различна степен при различните видове кафява захар. В светлокафявите гранулирани видове захар концентрацията на меласа е най-малка. Най-голяма е в тъмнокафявите видове захар, като мусковадо и турбонадо. Затова и тяхната текстура е лепкава и тежка.

Бялата захар е освободена от меласата с допълнителна обработка и рафиниране.

Кафявите видове захар съдържат значително по-голямо количество влага. Това ги прави подходящи за приготвяне на лепкави, хрупкави рецепти, в които не се изисква втасване. Подходящи са за сосове, маринати за меса и барбекю, както и при приготвянето на сиропи.

Що се отнася до калорийната стойност на двата основни типа захар, те са много сходни откъм калории.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК