Капсула на времето: Планинари откриха в Пирин дневник на близо 80 г.

Записките са дело на друг планинар, който ги е скрил под скалите на връх Тодорка

01.07.2021 | 20:42 Редактор: Жаклина Иванова

Планинари откриха дневник на близо 80 години в Пирин. Записките са дело на друг планинар, който ги е скрил под скалите на връх Тодорка. Той отбелязвал всяко свое качване в дневника.

Владимир и Мария изкачват връх Тодорка редовно. На 28 юни походът им е малко по-различен. Двамата откриват стар планинарски тефтер, който ги връща години назад.

"Беше доста добре скрит в едни камънаци и беше супер интересно, че го намерихме. Със сигурност е нарочно скрит. Беше в една метална кутия и плик. Вълнуващо беше, че открихме нещо толкова старо и толкова добре запазено, чувствахме се като в капсула на времето", сподели Владимир Димитров.

50-те пожълтели листчета, скрити добре в метална кутийка, са съхранили записките на планинар на име Георги Илиев Соколов. Първите са от далечната 1944 г. и приключват 22 години по-късно.

"Предимно всеки август се е качвал и е оставял по едно много малко листче с послание и с дата. Посланията бяха предимно "Хубав слънчев ден", "Хубава видимост" - напълно практични. Търсихме нещо друго и съвсем случайно открихме този дневник. Той не беше точно свързан дневник, а по-скоро отделни листчета. Дори правописът беше старинен. В края на думите беше сложено "ь". Наистина си личеше, че е от доста старо време", разказа Мария Стоянова.

Владимир и Мария са оставили планинарския дневник на връх Тодорка и няма да разкрият точното място, защото, според тях, той принадлежи на планината.

Засега е известно само името на автора-планинар, но не и откъде е или как е живял. Който и да е той, записките му остават дълбоко скрити на връх Тодорка.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК