Не трябва да изключваме хляба от менюто си - но какъв да изберем?

Домашният хляб не винаги е по-полезен от купения

29.06.2021 | 20:25 Редактор: Елеонора Танева
Не трябва да изключваме хляба от менюто си - но какъв да изберем?

Хлябът е неизменна част от трапезата на българина. Трябва обаче внимателно да подбираме какъв хляб включваме в менюто си. Не всеки притежава полезни качества. Даже напротив, има видове, чиято консумация въобще не е здравословна. Кой хляб да избягваме?

Белият хляб, произведен от рафинирано брашно не съдържа фибри и пшеничен зародиш, неговите полезни витамини, минерали и мазнини са отстранени.

Хлябовете, произведени с много мазнина като чесновият, който е богат на масло или олио. Има и видове, които съдържат прекалено много масло или са подсладени. Трети видове включват богат микс от масло, олио и захар.

Обикновеният хляб не е препоръчителен при наличие на алергия към глутена или цьолиакия. Тези хора трябва да консумират специален хляб, какъвто все по-често има в търговските вериги.

Пълнозърнестият хляб е ценен за организма ни и не бива с лека ръка и да го вадим от менюто. 

Той е идеален източник на полезни нутриенти и консумацията му може да ни осигури фибри, полезни мазнини, витамини от В групата, желязо, магнезий, витамин Е, антиоксиданти и фитохимикали. 

Според експертите чрез него можем да намалим риска от рак на дебелото черво, диабет тип 2 и сърдечни заболявания. 

Разбира се дори и полезният хляб започва да ни вреди, когато прекаляваме с него. Експертите не препоръчват да се яде хляб при всяко хранене, особено от един вид, пише puls.bg.

И добавят, че домашният хляб, направен с брашно, олио, вода, сол и мая, не винаги е по-полезен от купения в магазина. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК