Пробив на пазара: Big Tech иска шофьорите да следят екрани, а не пътя

До 2030 г. се очаква повече от 58 милиона автомобила да се движат самостоятелно

26.06.2021 | 17:40 Редактор: Десислава Атанасова
Пробив на пазара: Big Tech иска шофьорите да следят екрани, а не пътя

На пръв поглед опитите на Apple Inc., Google и други технологични гиганти за навлизане в света на автомобилите не изглеждат особено доходоносни.

Изграждането на автомобили изисква фабрики, оборудване и армия от хора да проектират и сглобят големи парчета стомана, пластмаса и стъкло. Това всичко гарантира по-малки печалби. 10-те най-големи автомобилни производители в света са имали оперативен марж от едва 5,2% през 2020 г., което е само част от 34% за лидерите на технологичната индустрия, показват данни, събрани от Bloomberg.

Но за Apple и други гиганти, които навлизат в сферата на самоуправляващите се коли или имат големи планове за собствените си автомобили, този тласък не е само пробив на нов пазар - това е за защита на ценна територия.

Трудно е да се игнорира пазар, който се очаква да достигне 2 трилиона долара до 2030 г. Дотогава се очаква повече от 58 милиона автомобила да се движат самостоятелно. И Big Tech разполага със средства - от изкуствен интелект и масивни данни, до производство на чипове и инженеринг - за да наруши тази вековна индустрия.

Повече четете на Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК