Епопея на отминалото настояще: Изложба с подаръци на Тодор Живков в Созопол

Експонатите са събрани от родния град на Живков, от Националния исторически музей, както и от членове на семейството му

16.06.2021 | 18:01 Редактор: Жаклина Иванова

Колекция от подаръци за Тодор Живков от цял свят, събирана 35 години, може да бъде разгледана в Созопол това лято. Експонатите са събрани от родния град на бившия първи - Правец, от Националния исторически музей, както и от домовете на членове на семейството му.

Експозицията е озаглавена "Епопея на отминалото настояще". 

"Зад фасадата на дипломатическите успехи на България, зад тези великолепни дарове стои социалистическата държава с елементи на тоталитарна власт.  Днес, когато сме изгубени отново в прехода, е необходимо младите хора да познават близкото минало", каза директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев.

В изложбата са показани над 80 експоната с подаръци на Тодор Живков от цял свят. Подаръците от близкото минало, които е получавал бившия първи, са материален израз на неговите близки отношения с монарси, държавници и диктатори от цял свят. 

"Голяма част от подаръците са с висока художествена стойност и носят информация за историята на съответната страна, като този самурайски аксесоар. Това е подарък от императорското семейство на Япония. Особено ценни през този период са връзките с Близкия Изток и с Индия", добави още Недев.

"Предимно млади хора се интересуват от изложбата и подаръците, които е получавал първия бивш в държавата", сподели екскурзоводът Мара Трендафилова.

Експозицията ще остане в Созопол до средата на септември.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК