България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Sofia Art Projects: Международна изложба променя облика на Ларгото

Повече за прокета разказват Иван Мудов и Красимира Буцева

11.06.2021 | 09:44 Редактор: Юлия Христова

Първото издание на Sofia Art Projects под наслов "Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии" вече е факт. Артисти от България, САЩ, Швейцария, Чехия и Украйна ще участват в международна изложба в Ларгото. Какво ще видим в най-обсъжданото пространство от последните дни – Ларгото?

Всеки творец има свое послание. Аз успях да направя една от своите работи в Ларгото и пърформанс над него. Това каза в "България сутрин" визуалният артист на Sofia Art Projects Иван Мудов. 

"Такива големи изложби се правят трудно, синхронът е сложен. Някои художници дори не дойдоха. От месец и половина по кръстовищата в България опитваме да внедрим идея от Кейптаун - по кръстовищата да опитваме да предложим на водачите да си изхвърлят боклука в чувал. Очакванията бяха да съберем най-много пари от по-богатите, но те обикновено си затварят прозореца и... все едно те няма", обясни той. 

"Проектът в Ларгото е изкуство в публичната среда, което, за разлика от галерията, не може да бъде котролируемо как хората реагират. Изложбата е доста интересна, витрините, които ползваме, във времето на комунизма са били ползване за реклами. Някои се сливат със средата, като нещо, което просто си е там", посочи за Bulgaria ON AIR визуалният артист Красимира Буцева.

На мнение е, че е хубаво чрез изкуството да се задават въпроси. 

В повечето случаи изкуството е в галериите, в случая обаче достъпността за публиката е огромна, стана ясно от думите ѝ.

"На момента не можеш да разбереш къде започва изкуството, къде - руините от Антична Сердика. Хората могат да минат през изложбата до 20 юни", отбеляза Буцева. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК