Кои съставки не трябва да смесвате, за да имате красива кожа?

Някои комбинации могат да доведе до зачервяване и раздразнение

08.06.2021 | 22:05 Редактор: Десислава Атанасова
Кои съставки не трябва да смесвате, за да имате красива кожа?

Мощни съставки като ретинол, витамин С, бензоил пероксид и дори някои киселини изискват да бъдат само те в центъра на вниманието. Споделянето на сцената може да доведе до голяма драма под формата на зачервяване, временно оцветяване, раздразнение или просто липса на желани резултати.

"Има толкова много страхотни активни съставки и може да изглежда, че използването на комбинация от тях ще ви даде по-добри резултати, но това невинаги е така“, казва дерматологът Ийгън Чан пред Allure.
 

Не сте сигурни дали козметичните ви продукти у дома трябва да се смесват? Е, Чан и други дерматолози споделят кои съставки за грижа за кожата не бива да се използват заедно, както и алтернативни решения за по-красив външен вид.

1. Ретинол и витамин С
 
Тези ефикасни съставки могат да изсветлят тена ви и да помогнат за избледняването на тъмните петна, но в тандем няма да свършат добра работа. Единственото нещо, което ще причинят, е неудобство за вас и лицето ви. И двете активни вещества имат потенциал да раздразнят кожата и затова трябва да избягвате комбинирането им.
 
Намалете зачервяването до минимум като държите любимите си серуми с ретинол и витамин С на различни страни. Включете витамин С във вашата сутрешна рутина, тъй като той функционира по-добре през деня. Ретинолът е най-подходящ за вашата вечерна разкрасителна процедура, тъй като слънчевата светлина може да разгради по-бързо продукта.
 
Като алтернатива, койевата киселина е най-добрият ви избор за комбинация с ретинол или витамин С за оптимални изсветляващи ползи. Тя прави чудеса в дневните и нощните процедури, като намалява появата на хиперпигментация.

2. Витамин С и алфа-хидрокси киселини
 

Сертифицираният дерматолог Мари Джин предупреждава за използването на това дуо, тъй като то може да предизвика дразнене. Затова тя съветва да използвате витамин С сутрин, а продуктите с алфа-хидрокси киселини да оставите за преди лягане.
 
Още по темата четете на сайта Tialoto.bg 

 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК