Какви са ползите за здравето от лещата?

Тя е полезна за сърцето

07.06.2021 | 22:04 Редактор: Искра Ангелова
Какви са ползите за здравето от лещата?

Лещата е бобова култура, добре позната в нашата традиционна кухня. Тя може да се нарече суперхрана заради богатото наличие на полезни хранителни вещества в състава ѝ. И тъй като присъства в нашата кухня от векове, често гледаме на нея като на даденост. Всъщност, лещата е много по-полезна, отколкото предполагаме. Тя е източник на растителни протеини, които древните народи са оценили много преди нас.

Лещата е изключително "гъвкава". Тя може да бъде превърната не само във вкусна супа, но и в прекрасно предястие, салата, дори в кюфтета от леща. Нейната гъвкавост я прави един чудесен продукт, който да присъства по-често на трапезата. Прекрасно допълнение е както за обяд, така и за вечеря. Може да бъде използвана дори и на закуска.

Какъв е хранителният състав на лещата?

В една чаша сварена леща се съдържат приблизително:

- 230 калории;

- 18 г протеин;

- 1 г мазнини;

- 40 г въглехидрати;

- 358 микрограма фолати;

- 7 мг желязо;

- 16 г фибри;

- 71 мг магнезий;

- 731 микрограма калий;

- 3 мг цинк.

Какви са ползите за здравето от лещата?

Редовната консумация на растителни протеини носи много ползи на организма. Лещата е един от тези източници на растителни протеини, които можете да включвате по-често в менюто. Това намалява риска от преждевременна смърт поради рано настъпили сърдечносъдови заболявания, свързани с прекомерна консумация на месо.

Лещата е полезна за сърцето

Съединенията в лещата са много полезни за сърдечносъдовата система. Те имат свойството да понижават холестерола, което в дългосрочен план намалява риска от сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане. Лещата е с ниско съдържание на мазнини, което е важно за здравето на сърцето.

Понижава риска от рак

Лещата е с много високо съдържание на фолиева киселина, което може да допринесе в превенцията на някои видове рак, пише thehealthy.com. Сред тези разновидности на раковите заболявания са рак на панкреаса, хранопровода, мозъка. Това са констатации от проучвания, проведени през 2019 година, цитирани от сайта.

Подпомага отслабването

Тъй като лещата е прекрасен източник на бавно усвояеми въглехидрати и фибри, тя може да ви помогне да стабилизирате нивата на кръвната захар, да ви остави сити за дълго време и да ускори метаболизма ви. Бобовите култури, богати на растителни протеини, подпомагат контрола на теглото и могат да намалят вероятността да преядете. Внимавайте с количеството обаче, тъй като лещата е богата на калории, а изобилието от фибри може да предизвика стомашно-чревни неразположения при преяждане, предава az-jenata.bg.

Подобрява здравето на червата

Фибрите в лещата са важни за полезните бактерии в червата и тяхната функция. Те играят роля на пребиотик, който подхранва чревната флора, допринасяйки за баланса във функциите ѝ.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК