Вредни или полезни: Какво се случва, ако ядем семките на динята?

Те съдържат изобилие от антиоксиданти, фибри и протеини

07.06.2021 | 09:11 Редактор: Искра Ангелова
Вредни или полезни: Какво се случва, ако ядем семките на динята?

Свикнали да премахваме семките докато ядем диня. Някои родители дори лъжат децата си, че ако ядат динята със семките, ще им порасне диня в корема. Хората са изобретателни, когато искат да накарат малките деца да внимават какво слагат в устата си.

Всъщност, семената на динята са безопасни за консумация. Не само това. Те са здравословни. Съдържат изобилие от антиоксиданти, фибри и протеини, които могат да се окажат един чудесен приятел в здравословното хранене.

Семената на динята са и чудесен източник на витамини и минерали, пише Bestlife, цитиран от healthdigest.com. В едва 30 грама семена от диня се съдържат 146 мг магнезий, 214 мг фосфор, 184 мг калий. В тези семена се съдържат още цинк, желязо, калций, фолиева киселина, витамини от група В.

Затова следващият път, когато понечите да почиствате или плюете семената на динята, не го правете. Има защо да консумирате сочния сладък плод заедно със семената.

Какви са основните ползи от семките на динята?

Семената на динята са полезни за сърдечносъдовата система, според livestrong.com. Това е така заради наличието на магнезий в тях. Оптималните нива на магнезий в тялото са важни за баланса на калия. И двата минерала са съществени за работата на сърцето, нервната система и мускулите. Магнезият и калият регулират кръвното налягане, сърдечния ритъм, участват в механизми, намаляващи риска от инфаркт и инсулт, провеждат нервни импулси от мозъка към мускулите, сърцето и кръвоносните съдове.

Семената на динята подобряват и състоянието на кожата. Те са много богат източник на цинк. Цинкът и магнезият са незаменими минерали за кожата. Те подпомагат кожата да остане млада и еластична за по-дълго, намаляват възпаленията, подхранват с ценни витамини и минерали. Богатото наличие на антиоксиданти в семките на динята ги прави полезни и в борбата със стареенето, информира az-jenata.bg.

Семките на динята са много бедни на калории, което е допълнителен бонус към диетата ви. Фибрите в семките подпомагат храносмилането и стимулират метаболизма. Ниското съдържание на калории и високото съдържание на протеини също насърчават загубата на тегло. Освен това увеличават усещането за ситост за по-дълго.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК