Увеличаваме приема на протеини, а дебелеем - защо?

Трябва да консумирате калории в строго количество

28.05.2021 | 13:07 Редактор: Искра Ангелова
Увеличаваме приема на протеини, а дебелеем - защо?

По време на процеса на отслабване ще прочетете на много места колко е важно да приемате протеини. Често въглехидратите са считани за враг на отслабването за сметка на протеините. Протеинът е градивният елемент на клетката, който помага за растежа на мускулите и увеличава усещането за ситост.

Замяната на въглехидрати и мазнини с храни, богати на протеини, се счита за най-ефективният начин за сваляне на килограми. И все пак не забравяйте, че протеините съдържат калории и ако прекалявате с тях, ще повишите значително калорийния си прием.

Според проучване от 2015 г., публикувано в Journal of Clinical Nutrition, хората, чиято диета е съставена от над 20% протеин (особено животински протеин), са по-склонни да наддават 10% от телесното си тегло в сравнение с тези, които са имали по-малко от 15 процента протеин на ден. Ето и три причини за увеличаване на теглото с увеличаване на протеините.

Повече протеин означава повече калории

Всяка храна и напитка, които приемате на ден, съдържа известно количество калории. За да отслабнете, трябва да консумирате калории в строго количество. Твърде много калории на ден могат да допринесат за увеличаване на теглото, особено ако приемате протеини на животинска основа. Всички излишни калории от храната се съхраняват в тялото като мазнини и могат да се отразят на стрелката на кантара.

Прекаленото намаляване на въглехидратите може да доведе до преяждане

Протеинът е основен хранителен елемент, но достатъчният прием на въглехидрати и мазнини е също толкова важен. Всяко хранително вещество има конкретна роля в тялото и като ги извадите от диетата си, може да се сблъскате с някои неприятни последици.

Недостатъчният прием на въглехидрати може да повлияе на настроението ви и да увеличи желанието за нездравословни храни, което може да доведе до преяждане и излишно поемане на калории. Това е така, защото глюкозата е предпочитаният източник на енергия за нашето тяло, а тя се получава от въглехидратите. Когато мозъкът най-накрая получи въглехидрати, той жадува за повече от тях и има големи шансове човек да прекали.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК