Британски изследователи: Ковид-19 може да бъде засечен от кучета

6 кучета са били обучени да разпознават миризмата, която отделят хора с коронавирус

24.05.2021 | 23:31 Редактор: Жаклина Иванова
Британски изследователи: Ковид-19 може да бъде засечен от кучета

Специално обучени кучета могат да допринасят в усилията да се спре разпространението на Ковид-19, смятат британски учени. Това може да се окаже много полезно по летища или масови събирания.

Изследователите са оптимисти, че резултатите с кучетата ще бъдат много добри, но проучването не е напълно завършено.

При направените първи опити кучетата правилно са засекли 88% от случаите на заразени с вируса, но неправилно са подбрали 14%, които всъщност не са носители на вируса. Кучетата имат 100 000 пъти по-силно обоняние от хората и отдавна се използват за откриване на наркотици или експлозиви.

Последни изследвания показват, че някои породи кучета, особено кокер шпаньоли и ретривъри, могат да подушат уникалната миризма на заболявания, включително рак, Паркинсон и малария.

Във вече споменатото проучване 6 кучета са били обучени да разпознават миризмата, която отделят хора с Ковид-19 по използвани от тях чорапи, маски и облекло, предаде БНР.

В групата на хората с отрицателна проба е имало и такива боледуващи от друг тип вирус, но кучетата успешно са установявали разликата.

Кучетата са успели да надушат коронавируса дори когато той е бил различен вариант или дори когато даден човек е нямал симптоми и много ниски нива на вируса в организма. Четириногите помощници винаги получават награда под формата на лакомство при правилно разпознат случай.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК