Грета Тунберг: Връзката ни с природата е прекъсната

Климатичната криза, екологичната криза и здравната криза са взаимно свързани, каза тя

23.05.2021 | 18:10 Редактор: Юлия Христова
Грета Тунберг: Връзката ни с природата е прекъсната

Шведската активистка Грета Тунберг представи своята гледна точка за промяната в начина, по който светът произвежда и консумира храна, за да се противопостави на заплахите от въглеродни емисии, епидемии и страдания на животните, предаде Reuters, цитиран от Агенция "Фокус".

Във видео, публикувано в Twitter, Тунберг заяви, че въздействието на промяната в земеделието върху околната среда, както и появата на болести като Ковид-19, за която се смята, че произхождат от животни, ще бъде намалено чрез промяна на начина на хранене и производство на храна

"Връзката ни с природата е прекъсната. Но отношенията могат да се променят “, каза Тунберг във видео, отбелязващо Международния ден на биологичното разнообразие.

Фокусът върху селското стопанство и обвързването на климатичната криза със здравните пандемии е нов ъгъл за Тунберг, която в миналото обикновено е фокусирала гнева си върху политиците и емисиите на въглерод от изкопаеми горива.

"Климатичната криза, екологичната криза и здравната криза са взаимно свързани", каза тя.

Тунберг заяви, че разпространението на болести от животни върху хората е причинено от начина на преработка на храната, като добави, че преминаването към растителна диета може да спести до осем милиарда тона въглероден диоксид всяка година.

Световната здравна организация заяви, че коронавирусът вероятно е преминал от прилепи към хора чрез друго животно, докато учените твърдят, че 60 процента от инфекциозните болести при хората, които са се появили от 1990 до 2004 г., идват от животни.

Междувременно търсенето на алтернативи за месо нараства в световен мащаб поради опасения относно здравето, хуманното отношение към животните и околната среда.

Десетки компании тестват производството на заместители на риба, говеждо и пилешко месо, отглеждани в лаборатории, с надеждата да проникнат в неизследван сегмент на алтернативния пазар на месо, който се оценява на стойност 140 милиарда долара до 2029 година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК