Тунберг към конгресмените: Историята ще ви държи отговорни за климатичните катастрофи

Тя стана екоактивистка на 15-годишна възраст, когато започна да пропуска занятията в училище

22.04.2021 | 23:01 Редактор: Юлия Христова
Тунберг към конгресмените: Историята ще ви държи отговорни за климатичните катастрофи

Шведската активистка Грета Тунберг предупреди днес американските конгресмени, че историята ще ги държи отговорни за климатичните катастрофи, ако не спрат субсидирането на индустриите за изкопаеми горива, преди да стане прекалено късно, предаде Ройтерс.

Осемнайсетгодишната Тунберг, чийто активизъм вдъхнови глобално движение, се яви на видеоконферентно изслушване пред комисия на Камарата на представителите в деня, в който президентът Джо Байдън откри също по видеоконферентна връзка двудневната световна среща на върха за климата, обещавайки да съкрати наполовина въглеродните емисии на САЩ до 2030 г.

"Простият и удобен факт е, че ако искаме да изпълним обещанията и ангажиментите си от Париж, трябва да спрем субсидиите за изкопаеми горива . . . сега", каза Тунберг имайки предвид Парижкото споразумение за климата от 2016 г., в което правителството на Байдън отново върна САЩ, след като Доналд Тръмп беше извадил страната от него, предаде БТА.

Тунберг, която стана екоактивистка на 15-годишна възраст, когато започна да пропуска занятията в училище, за да протестира в петъците пред шведския парламент срещу бездействието по отношението на климатичните промени, призна, че е песимистично настроена. "Не вярвам и за секунда, че наистина ще направите това", каза тя пред конгресмените от подкомисията за околната среда на правната комисия в Камарата на представителите, пише "24 часа".

Снимка: Bloomberg/Photographer: Jason Alden

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК