Седем века история: Откриха обновената "Слънчева зала" в НИМ

Посетителите ще се докоснат до историята и културата на българите по нашите земи през Средновековието

20.05.2021 | 19:55 Редактор: Жаклина Иванова

Откриха обновената "Слънчева зала" в Националния исторически музей. Наречена е така, защото е най-слънчевото място в целия комплекс. 

В обновеното пространство посетителите ще могат да докоснат историята и културата на българите по нашите земи през Средновековието. В залата са събрани 7 века от българската история.

"Това реиновиране на сградата, подновяване на нейното състояние, и реиновирането на всяка експозиция, трябва да се обновява непрекъсното, но то и точно това се постигна - тук да греят слънца. Благодарение на това говорене и на документите, които са останали и до ден днешен, като кадри и архиви в нашите музеи. Ние изучаваме много моменти от историята и тези моменти се постарахме да ги изразим в самата зала", сподели археологът доц. д-р Маргарита Деянова-Ваклинова.

Обновяването няма да спре дотук, казват от Националния исторически музей. 

"Вторият етап на това обновяване на залата е с включване на дигитални елементи, холограми или екрани, на които да се представят образите на нашите владетели, които хората забравиха как изглеждат. Ще направим възстановки, като по едната вече се работи, а тя ще е във Второто българско царство, като има място, което ще е определено за 5D презентация на тронната палата в Търново", добави директорът на Националния исторически музей проф. Бони Петрунова.

В "Слънчевата зала“ на музея са представени част от копия на съкровището от с. Малая Перешчепина, които са открити в гроба на хан Кубрат. Изложени са и експонати, като Никополското съкровище, редица нападателни оръжия на българските войски и много други накити и стенописи. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК