Видове сушилни – как да изберете

Стандартите за капацитет, размери и енергиен разход не са твърде много

21.05.2021 | 09:00 Редактор: Здравко Черкезов
Видове сушилни – как да изберете

Да изберете сушилня е сравнително лесно – стандартите за капацитет, размери и енергиен разход не са твърде много. Така основните Ви критерии ще бъдат Вашият бюджет, предпочитаната от Вас марка и технологията, която машината използва. В следващите редове ще Ви разкажем малко повече за видовете сушилни, за да направите най-подходящия за Вас избор.

Капацитет на сушилнята

Първо помислете за това колко дрехи ще се налага да сушите и колко голямо е мястото, където можете да сложите уреда. Капацитетът при различните сушилни варира между 4 и 10 кг, като тук дрехите се теглят сухи, а не когато са мокри от пералнята.

Ако искате да можете да изсушите всички дрехи от едно пране наведнъж, добре е да изберете сушилня, която побира два пъти повече дрехи от капацитета на пералнята. Ако такава сушилня е твърде голяма за Вашите условия, изберете възможно най-голямата, но при всяко положение да надвишава възможностите на пералнята Ви.

Като цяло правилото е следното: капацитет от 5 кг е подходящ за домакинство от 1-2 души, 5-7 кг – за 3-4 души, а над 7 кг – за повече от 4 души.

Видове сушилни

Уредите, които се предлагат днес, обикновено приличат на перални – имат барабан, който върти дрехите, докато топлият въздух циркулира между тях и ги суши. Все пак се произвеждат и сушилни шкафове, в които дрехите стоят статично. Те са подходящи за деликатни тъкани. Основните видове сушилни според начина им на работа са:

Вентилационни сушилни

Те имат турбина, с която засмукват въздух отвън, нагряват го с нагревател и го въвеждат в барабана с прането. Когато въздухът стане твърде влажен, той се извежда  навън и се заменя с нов, сух и загрят въздух. Тези сушилни са по-евтини и могат да се монтират на стена, но трябва да се използват в добре проветрени помещения, тъй като около тях лесно се появява мухъл. Понякога има възможност да свържете сушилнята директно с вентилационен отвор и така да се справите с проблема.

Кондензни сушилни

При тази технология също се използва загрят въздух, но тук влагата не излиза извън сушилнята. Овлажненият въздух преминава през кондензатор, където влагата се отделя, а сухият въздух се връща обратно в прането. Тези уреди са твърде тежки за монтаж на стена, но можете да ги сложите върху пералнята във всяко помещение, независимо колко малко и затворено е то, без да има риск от прекалено повишаване на влажността и развиване на плесени.

Термопомпени сушилни

По същността си те са кондензни и също извличат влагата от топлия въздух, без да го изпускат навън. Разликата е, че при тях въздухът се загрява не с нагревател, а с компресор с фреон. Това означава, че тези уреди имат нужда от по-малко електроенергия, като в същото време намаляват времето, необходимо за изсушаване на дрехите. По-скъпи са от предишните два вида, но намаленият разход на електричество компенсира цената им.

Други характеристики

Новите технологии при производството на сушилни машини предлагат редица усъвършенствани функционалности. Такива са:

  • Барабани от неръждаема стомана,
  • Удължен цикъл на въртене,
  • Възможност за избор на температура,
  • Програми за различни видове дрехи,
  • Програми, които предотвратяват мачкане и други.

Други екстри, които можете да получите, са филтър за мъхчета, автоматично разпознаване и прекъсване на програмата, когато прането е сухо, датчик за изпразване на контейнера с вода и други.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК