Колко милиарда прехвърли компанията на Бил Гейтс към Мелинда?

Това се случва в момент, когато една от най-богатите двойки в света се разделят

06.05.2021 | 15:04 Редактор: Искра Ангелова
Колко милиарда прехвърли компанията на Бил Гейтс към Мелинда?

Инвестиционна компания, контролирана от Бил Гейтс, е прехвърлила акции на стойност над 1,8 млрд. долара на Мелинда Гейтс тази седмица, когато милиардерите филантропи обявиха, че прекратяват 27-годишния си брак, пише Wall Street Journal.

Компанията Cascade Investment е прехвърлила на Мелинда Гейтс над 14 млн. акции на Канадската железопътна компания и над 2,9 млн. акции на AutoNation в понеделник, става ясно от подадени документи до регулаторите. В началото на търговията в сряда акциите на Канадската железопътна компания са на стойност 1,53 млрд. долара, а тези на AutoNation струваха около 310,1 млн. долара.

Прехвърлянията се случват в момент, когато една от най-богатите двойки в света се разделят. Молбата за развод, подадена в понеделник пред Върховния съд на окръг Кинг в щата Вашингтон, сочи, че двойката има споразумение за раздяла, според което тя планира да раздели активите си.

Cascade управлява голям дял от богатството, което Бил Гейтс натрупа като съосновател и дългогодишен лидер на Microsoft. Гейтс, който съоснова Microsoft през 1975 г., се оттегли като главен изпълнителен директор и се отказа от ролята си на президент през 2014 г. Cascade Investment не е отговорила на искането за коментар.

Въпреки плановете си за развод Бил и Мелинда Гейтс, чието моминско име е Мелинда Френц, заявиха, че ще продължат да работят заедно във фондация "Бил и Мелинда Гейтс", която предоставя милиарди долара всяка година за глобални каузи като бедност и болести. Бил и Мелинда Гейтс са съпредседатели на фондацията, предава Investor.bg.

Прехвърлените акции в понеделник съставляват над 3% от общите акции на компанията AutoNation, която продава коли. Прехвърлените акции на Канадската национална железопътна компания представляват около 2% от общите акции на базираната в Монреал транспортна компания.

Канадската железопътна компания опита неотдавна да се пребори с конкурента си Canadian Pacific Railway за закупуването на американската жп компания Kansas City Southern за 30 млрд. долара. Миналия месец Канадската железопътна компания предложи 325 долара за акция на Kansas City Southern, като надхвърли предложената цена от Canadian Pacific от 275 долара в сделка през март.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК