След развода и без предбрачен договор: Гейтс дели 130 млрд. долара с жена си

Основното жилище на двойката е имение със седем спални на езерото Вашингтон

04.05.2021 | 12:42 Редактор: Искра Ангелова
След развода и без предбрачен договор: Гейтс дели 130 млрд. долара с жена си

Мелинда и Бил Гейтс се развеждат - ход, който вероятно ще включва сложни решения за това как да разделят богатството си след 27-годишен брак, пише AlJazeera. Двойката не е подписвала предбрачен договор, стана ясно от информация в медиите.

Ето и подробности относно състоянието и благотворителните инициативи на двойката:

65-годишният Бил Гейтс е четвъртият по богатство човек в света със състояние от 130,5 милиарда долара към 4 май според Forbes.

Гейтс напуска Университета в Харвард и основава технологичния гигант Microsoft със своя приятел от училище Пол Алън през 1975 г. Гейтс притежава 49-процентен дял от Microsoft по време на първичното публично предлагане на компанията през 1986 г., което го прави мултимилионер.

На фона на силния растеж на Microsoft Гейтс скоро се превръща в най-богатия човек в света.

Малко след това обаче той губи тази си позиция, което отчасти се дължи на благотворителната му дейност. Също така Гейтс е изместен заради растежа на други компании. Основателят на Amazon Джеф Безос, главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск и ръководителят на Louis Vuitton Бернар Арно и семейството му заемат първите три позиции в списъка на Forbes за най-богати личности.

56-годишната Мелинда Гейтс среща съоснователя на Mixrosoft през 1987 г. - малко, след като се присъединява към технологичната компания. Тя е определяна като “най-влиятелната жена” в света на филантропията според Forbes.

През 2015 г. тя основава Pivotal Ventures - инвестиционна компания и инкубатор, фокусиран върху жените, семейството и социалния прогрес.

Гейтс също така си осигурява подкрепата на Макензи Скот - автор и филантроп, която беше женена за Джеф Безос до 2019 г. - за фонд в размер на 40 милиона долара за полово равенство, който ще раздаде първите си награди през тази година.

Фондацията Гейтс

Двойката създава фондация Бил и Мелинда Гейтс през 2000 г. Това е една от най-големите организации за благотворителност в световен мащаб с фокус върху общественото здраве, инфекциозните болести, климатичните промени и образованието, информира bloombergtv.bg.

По време на пандемията нейните грантове включиха 1,75 милиарда долара за инициативи за ваксини, диагностициране и изследвания.

Фондацията приключи 2019 г. с нетни активи от 43,3 милиарда долара - последната пълна година, за която финансите ѝ бяха оповестени на нейния уебсайт.

През тази година организацията похарчи пет милиарда долара за програми в САЩ и по света. От 1994 г. до 2018 г. Мелинда и Бил Гейтс даряват на фондацията над 36 милиарда долара, става ясно от данни на нейния уебсайт.

Известният инвеститор Уорън Бъфет е дарил над 29 милиарда долара от състоянието си на организацията от 2006 г. насам, става ясно от документи.

Разделение на активите

Основното жилище на двойката е имение със седем спални на езерото Вашингтон, което е оценено на 130,8 млн. долара през 2020 г. според местните институции. 

Семейство Гейтс също така притежава други имоти, включително в Калифорния и Флорида, както и собствен самолет.

Според законите на щата Вашингтон повечето имущества, придобити по време на брака, принадлежат на двамата съпрузи и се разделят поравно при развод.

Съпрузите могат също така да се споразумеят, че определени активи са отделна собственост. Наследствата често попадат в тази категория.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК