За да бъде храненето ни здравословно, блюдата ни трябва да бъдат "разноцветни" и съдържат достатъчно количество продукти от всяка група. В зависимост от цвета си, продуктите имат различна полза за организма, разказва диетологът Еда Балджъ от университета Бейкент.
Продуктите със зелен, жълт, оранжев, бял, червен и лилав цвят притежават различни полезни за нашия организъм свойства.
Червените и лилавите храни са много добри антиоксиданти.
Червените съдържат фитохимикали, които са важни за здравето на сърцето и засилват паметта. В същото време те имат противовъзпалителни свойства. Известно е, че ликопенът, който се съдържа в червените храни, намалява риска от рак. Примери за такива храни са цвеклото, доматите, червеното грозде, ягодите и малините. А антоцианините придават лилав цвят на храните и имат възпиращ стареенето ефект. Едновременно с това те са важни и за здравето на костите и предотвратяват някои видове рак. Червените и лилавите храни защитават имунната ни система и предпазват организма ни от болести, каза Балджъ.
Оранжевите храни също са богати на антиоксиданти. Те намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания. Благодарение на свойствата си, укрепват имунната система. Пример за такива продукти са тиквата, морковите и портокалите.
Жълтите храни съдържат много витамин С и се отразяват положително на храносмилателната система. Освен това подобряват функциите на мозъка. За пример диетологът посочи бананите, ананаса, лимона и картофите. Като цяло, жълтите и оранжевите храни са източник на високо съдържание на витамин С и фибри. Като изхвърлят от организма ни вредните вещества, те повишават неговите съпротивителни сили, съобщава БГНЕС.
Белите храни съдържат алицин, който подпомага укрепването на имунната система. Успоредно с това предпазва от сърдечни заболявания, снижават нивото на холестерин и на глюкоза. Като примери са посочени чесънът, лукът, бялата ряпа и карфиолът.
Зелените храни са богати на витамините A, C, B2 и съдържат много други витамини и минерали като калий, магнезий и фосфор. Те съдържат и много фибри и гарантират нормалното функциониране на червата. Прочистват кръвта, укрепват имунната система и намаляват умората. Освен това са полезни за психическото здраве и в борбата с проблеми като акнето.
"Затова, за да бъдем здрави, се препоръчва съдържанието на чинията ни да бъде "цветно", каза диетологът Еда Балджъ.
Снимка: Pexels
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Наводнение в Лувъра е нанесло щети на документи и архиви
Зеленски призова съюзниците да увеличат подкрепата си за Украйна
МОСВ предприе спешен мониторинг на морските води заради танкера "Кайрос"
Мъж е загинал след челен сблъсък между две коли на пътя Габрово - Севлиево
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Януарска „Витлеемска звезда“: Три планети в уникален парад около Слънцето
Почистването на орбитални отломки може да се превърне в печеливш бизнес
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Спартак загуби от Левски с 1:3 под дъжда на "Коритото"
Читалище "Васил Левски 1945 г." ще зарадва варненци с безплатен коледен спектакъл
Какво време ни очаква за студентския празник?
Може ли изкуственият интелект да намали броя на върнатите покупки от е-магазини?
Бездомници превзеха подлезите във Варна (СНИМКИ)
Надзорният съвет на НЗОК одобри проекта за бюджет на касата за 2026 г.
Кадър на деня за 7 декември
Половината швейцарци подкрепят предложение за таван на населението до 10 млн. души
Валутите на Централна Европа ще отстъпят от върховете си през 2026 г.