По колко крачки трябва да изминаваме на ден?

Рискът от преждевременна смърт продължава да намалява с повече изминато разстояние

03.05.2021 | 14:20 Редактор: Искра Ангелова
По колко крачки трябва да изминаваме на ден?

Пандемията ни накара да стоим повече у дома и да отделим повече време на семейството си. Макар да има някои предимства, след една година всеки би потвърдил, че застояването вкъщи му се е отразило зле. Един е качил килограми, друг не може да заспи вечер или да се събуди навреме сутрин. Основната причина за това е липсата на движение.

Много хора продължават да не излизат с дни. Те работят онлайн, пазаруват веднъж седмично, а когато го правят, най-много да отидат до близкия магазин, с което не са от най-активните. Според треньорът Нокс Робинсън, това не бива да се случва, защото организмът има нужда от движение всеки ден.

Спортистът посочва, че всеки трябва да бяга, но да гледа на това не като на изминаване на определени километри, а да го прави за определено време.

"Звучи супер елементарно, но това е пълна промяна в начина, по който гледате на движението", казва той. Или по-просто – ако за 45 минути се постараете да изминете определени километри тичайки, ще имате по-ползотворна тренировка, отколкото да ходите само пеша.

По колко крачки трябва да изминаваме на ден?

По данни на водещи експерти и едно проучване от 2018 г., публикувано в списанието Scientific Reports, едно и също мислене може да се приложи и при ходене и този подход развенчава популярната идея, че винаги трябва да се стремите да изминавате по 10 000 крачки всеки ден.

"Броят крачки, които човек прави на ден, не е идеален показател, нито е точен индикатор за физическото здраве", казва пред SFGate д-р Кенет Моришуги. Той посочва, че въпросната концепция за ходене пеша е вдъхновена по-скоро от маркетинга, а не от науката. Тогава по-конкретно японска компания пуска специален крачкомер, с който се насърчава изминаването на 10 000 крачки за ден.

Според проучване, данните от което са публикувани в списанието JAMA Internal Medicine, достатъчни са ни по 4 400 крачки на ден, за да бъдем здрави и да намалим риска от преждевременна смърт.

"Рискът от преждевременна смърт продължава да намалява с повече изминато разстояние, но се изравнява с около 7 500 крачки на ден – по-малко от целта по подразбиране при много крачкомери, които носим със себе си", сочат изследователите. Те изтъкват, че е много по-важно не само просто да ходите, а да го правите по-енергично, дори да добавите малко кардио тичане, за да има ефект.

Четете цялата статия на tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК