Няколко странни неща, които изгарят калории, без да подозирате

Зъзненето в студа, лютото и смехът са само някои от тях

02.05.2021 | 13:01 Редактор: Никола Симеонов
Няколко странни неща, които изгарят калории, без да подозирате

Ако мислите, че само диетите и тренировките горят калории, лъжете се. Тялото ни се нуждае от енергия постоянно, за да извършва процесите вътре в себе си. Някои неочаквани дейности допринасят за изгарянето на повече калории.

Кои са тези странни неща, за които не подозирате, че изискват изгаряне на калории?

Зъзнене в студа

През зимата или в студено време, когато не сме особено добре облечени, телата ни изгарят много повече и по-интензивно калориите, с които разполагат в запас, за да се стоплим. Освобождаването на енергия се ускорява, за да може организмът да смогне да стопли телата ни. Това повишава и изгарянето на калории и мазнини. Така че, ако смятате, че през лятото се отслабва по-бързо, грешите.

Тренировките в топла вода изгарят повече калории

Може би знаете, че тичането или джогингът са добър начин да изгорите калории. Ако тренирате обаче в топла вода, това ще ви помогне да изгорите още повече калории. Това е така, защото при рязка смяна на температурата, мускулите получават сигнал за повишен стрес. Това кара тялото да изгаря повече калории, за да се справи със стреса.

Пиенето на студена вода гори повече калории от пиенето на вода със стайна температура

Подобно на зъзненето, пиенето на студена вода охлажда тялото отвътре. Това изпраща сигнал до мозъка, че на тялото му е студено. В отговор започва ускорено изгаряне на калории за осигуряване на енергия за топлина.

Лютите храни изгарят калории при консумация

Пикантните и люти храни повишават температурата на тялото отвътре. Това автоматично ускорява изгарянето на калории и мазнини заради добавянето на топлина към телесната такава.

Спането изгаря калории

По време на съня се извършват сложни метаболитни процеси, които изискват енергия. Ето защо по време на сън се изгарят калории, за да се осигури достатъчно енергия за тези процеси в тялото. Колкото повече спите, толкова повече калории изгаряте допълнително, пише Az-jenata.bg

Смехът изгаря калории

Смехът е не просто най-доброто лекарство. Той е начин да изгорите и повече калории. Силният и продължителен смях е свързан с напрягане на коремните мускули. Напрягането им изисква енергия, която идва чрез изгаряне на калории.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК