Какви са ползите от консумацията на чесън?

Той е известен като един прекрасен природен антибиотик с невероятни качества

26.04.2021 | 12:25 Редактор: Жаклина Иванова
Какви са ползите от консумацията на чесън?

Чесънът е известен като един прекрасен природен антибиотик с невероятни качества. Силната му миризма не се нрави на всеки, а чесновият дъх е един от най-мразените рано сутрин. Въпреки това чесънът заслужава наистина много специално място в храненето заради многобройните си качества и ползи за здравето.

Чесънът има и още едно предимство – той е изключително полезен за сърцето.

Според доктор Стивън Гъндри, инструктор по функционално хранене, цитиран от mindbodygreen.com, чесънът е много недооценен по отношение на ползите му за здраво сърце. Той е една от пренебрегваните храни за сърдечносъдовата система за сметка на омега-3 мастните киселини, за които всеки знае, че са важни за сърцето и кръвоносните съдове.

Ползите на чесъна, свързани със сърцето, се коренят в положителното въздействие на този зеленчук върху червата. Чесънът е изключително богат на пробиотични вещества, които карат състоянието на чревната флора да се подобрява при редовна консумация. А доброто състояние на червата е жизненоважно за всички останали процеси в организма, включително състоянието на сърдечносъдовата система.

Според проучване, публикувано в Journal of Cardiovascular Disease Research, пробиотиците имат свойството да контролират холестерола в кръвта. Те намаляват лошия холестерол, а заедно с това понижават риска от натрупването му по стените на кръвоносните съдове, предизвикващо тяхното запушване.

Нормалната функция на полезните бактерии в червата допринася за добрата функция на черния дроб и отделянето на достатъчно количество жлъчен сок, необходим за разграждане на мазнините, постъпили чрез храната.

Чесънът е не само пробиотик, но и пребиотик. Той е много богат на фибри, които играят роля на пребиотици, тоест подхранват полезните бактерии в червата и стимулират нормалната им функция. Този процес ограничава натрупването на плаки по съдовете и подобрява еластичността им.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК