Кои храни и добавки трябва да бъдат избягвани при хемофилия А?

Не бива да се приемат добавки с витамин Е или рибено масло

14.04.2021 | 16:01 Редактор: Искра Ангелова
Кои храни и добавки трябва да бъдат избягвани при хемофилия А?

За хората, страдащи от хемофилия А, набавянето на достатъчно количество витамини и минерали от питателни, здравословни храни и поддържането на здравословно телесно тегло са от ключово значение за предотвратяване на усложнения от състоянието.

Кои храни и добавки трябва да бъдат избягвани при хемофилия А?

Като цяло, при състоянието, е необходимо да бъдат избягвани храни с високо съдържание на наситени мазнини и захар. Известно е, че пържените храни, снаксовете, бонбоните и газираните напитки не представляват част от здравословното хранене. Парче торта, от време на време, или шоколадово блокче не са проблем, но ежедневната им консумация не е полезна.

Освен това е препоръчително да бъде ограничен и приема на:

- Големи количества сок;

- Безалкохолни напитки, енергийни напитки и подсладен чай;

- Тежки сосове;

- Масло или свинска мас;

- Пълномаслени млечни продукти;

- Сладкиши;

- Храни, съдържащи трансмазнини

- Десертите и сладкишите могат да бъдат заменени с плодове като - грозде или стафиди, череши, ябълки, праскови и круши, които са здравословна алтернатива на изкуствено подсладените храни.

При хемофилия А не бива да се приемат добавки с витамин Е или рибено масло. Те могат да попречат на тромбоцитите да се събират и слепват. Някои билкови хранителни добавки могат да влошат кървенето, затова, преди започване на техния прием, е необходима първо консултацията със специалист. По-специално трябва да бъде избягван приемът на следните билки:

- Азиатски женшен;

- Моминска вратига;

- Гинко билоба;

- Чесън (в големи количества);

- Джинджифил;

- Върбова кора

Какви други препоръки е полезно да бъдат спазвани при хемофилия А?

Хидратация

Водата заема голяма част от здравословното хранене. Клетките на организма се нуждаят от вода, за да функционират правилно. Освен това, когато тялото е добре хидратирано, е по-лесно намирането на вена, при извършването на инфузия (вливане на течности в организма). Необходими са около 8 до 12 чаши вода на ден или повече, ако пациентът е много активен.

Четете цялата статия в puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК