Как и колко често трябва да поливаме кактусите?

Тези растения са създадени да издържат на пустинните условия

14.04.2021 | 12:58 Редактор: Искра Ангелова
Как и колко често трябва да поливаме кактусите?

Смята се, че кактусът е едно от най-лесните видове растения за отглеждане в домашни условия. Той не изисква особени грижи, полива се рядко и затова много хора го обичат. Въпреки това обаче, кактусите умират и една от водещите причини е неправилното поливане.

Колко често трябва да поливате кактуса?

Пролетта до есента е активният период на кактусите, през който те растат и цъфтят активно. Тогава се нуждаят от повече вода, като под повече се разбира поливане веднъж месечно. Ако се изкушавате да го поливате по-често, трябва да сте абсолютно сигурни, че почвата е напълно суха. Винаги поливайте директно в почвата, като се стараете водата да не докосва самото растение. През зимата можете да поливате кактусите през месец, тъй като тогава е спящият им период.

Как и по колко да поливате кактуса?

Съществуват признаци, че поливането не се отразява добре на кактуса. Това се случва най-често, защото хората поливат кактусите си твърде много, притеснявайки се, че след като се полива веднъж на месец, това е крайно недостатъчно. Те забравят, че тези растения са създадени да издържат на пустинните условия без вода в продължение на месеци и за тях не е проблем.

Ако сте полели кактуса си с твърде много вода ще се появят пожълтяване, кореново гниене, някои от бодлите му ще изглеждат по-пълнички заради събраното количество вода. Кореновото гниене е особено опасно, защото се овладява трудно и разяжда растението отдолу нагоре. Ако кактусът ви започва да се клати лесно в пръстта, това е знак за кореново гниене. Ако се появи пожълтяване, вероятността положението да е неспасяемо е голяма, съобщава az-jenata.bg.

Много е важно почвата да е добре дренирана. Също така поливайте с престояла вода в малки количества, колкото почвата да се навлажни, не повече. Ако кактусът е малък, той се нуждае от едва 1-2 супени лъжици вода месечно.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК