Разкрасете кухнята с издръжливи, а не скъпи и взискателни растения

Добре е да ги разполагате по лавици или в специални контейнери по стените

01.02.2021 | 21:02 Редактор: Юлия Христова
Разкрасете кухнята с издръжливи, а не скъпи и взискателни растения

Влажната среда в това помещение е добра за повечето растения. Напомнящите болнична обстановка бели или пастелни повърхности и стоманените мивки се омекотяват и оживяват от пъстро обагрените растения. Най-често цветя се поставят на прозоречния перваз и обикновено там е истински миш-маш - африкански виолетки до наскоро вкоренени резници, кактуси до луковични растения, болни растения до примули и бръшляни.

Тук е мястото и на подправките - магданоз, лук, босилек, дори и миниатюрни домати. Первазът пред мивката е подходящо място за растения по няколко причини. Докато работите над мивката, водата е до вас, както и принадлежностите за подхранване, полиране и премахване на изсъхнали листа и цветове. А и в тази част на кухнята въздухът е най-влажен и светлината е добра. Но има и неща, за които трябва да внимавате.

Ако пръснете сапунена вода върху листата, това може да доведе до неприятности. За кухнята най-добре подберете многоцветни издръжливи, а не скъпи и взискателни растения. Добър избор са: бегония, пеларгониум и градински луковични цветя. За саксии може да използвате какво ли не - чайници, глинени буркани, месингови канчета и т.н. Кухнята е място, в което се работи много, и растенията не трябва да пречат.

Единично растение като фикус бенжамина например е подходящо, само ако наистина имате достатъчно свободно място. Работните повърхности обикновено (но невинаги) са твърде малки или претрупани, за да слагате там и растения. По-добре е да ги разполагате по лавици или в специални контейнери по стените. Висящите кошници също са подходящи, стига да не пречат, пише "24 часа".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК