Екологичен плаващ хотел ще генерира електричество докато плава

Дизайнът включва минимално потребление на енергия

13.04.2021 | 22:46 Редактор: Жаклина Иванова
Екологичен плаващ хотел ще генерира електричество докато плава

Нов екологичен плаващ хотел планира да генерира собствено електричество чрез въртене, докато гостите се отпускат на борда му, съобщава Евронюз.

Построена от Hayri Atak Architectural Design Studio (HAADS), конструкцията ще бъде напълно мобилна, което означава, че може да се придвижва от място на място и никога да не остава в постоянна позиция. Изграждането е започнало през март 2020 г. и архитектите се стремят да започне да работи до 2025 г. Той ще бъде базиран в Катар, но има потенциал да бъде разположен в различни райони поради своята мобилност.

Дизайнът включва минимално потребление на енергия и генериране на нулеви емисии. Тъй като ще се върти през целия ден, това ще генерира електрическа енергия за захранване на целия хотел. Но гостите няма да се чувстват замаяни, тъй като ще отнема 24 часа, за да може хотелът да се завърти на 360 градуса. Плаващият хотел ще бъде в зони с непрекъснати течения, за да се гарантира, че той винаги ще се върти.

Този тип производство на зелена енергия се нарича "vawtau“ (вятърна турбина с вертикална ос и покритие). Но конструкцията ще използва и дъждовна вода за генериране на енергия. Покривало на върха на хотела ще събира дъжд, който ще се използва за рециклиране на "сива вода“. Това е, когато отпадъчните води се връщат директно обратно в тоалетни, перални машини или кранове, за да се увеличи максимално ефективността, предава БГНЕС. 

Цялата площ е около 35 000 м² и има общо 152 стаи. Той ще бъде с три различни входа, така че да има достъп до земята по всяко време на деня, благодарение на 140-градусовия кей, който го заобикаля. Ще има и закрит и открит плувен басейн, сауна, спа център, фитнес зала, игрище за мини голф и други зони за занимания.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК