Силното издухване на носа е опасно и трябва да го избягваме

То носи потенциални рискове за здравето

08.04.2021 | 23:35 Редактор: Искра Ангелова
Силното издухване на носа е опасно и трябва да го избягваме

Когато носът ви е запушен заради вирусна инфекция, алергия или по друга причина, веднага бихте го издухали, за да освободите дишането си. Запушеният нос е много неприятно състояние, което пречи на нормалното дишане, обонянието, може да предизвика сухота в устата заради дишането през нея. Ето защо е редно да го издухате.

Ако издухвате носа си прекалено силно и рязко обаче, може да се появят проблеми. Силното духане на носа има потенциални рискове, които е добре да избягвате.

Изследване, проведено от учени от Университета във Вирджиния, цитирано от healthdigest.com показва, че силното духане на носа повишава многократно повече налягането в кръвоносните съдове в лигавицата на носа, които може да се спукат от рязката промяна в налягането.

Грубото и прекалено силно издухване на носа може да причини още и инфекции на ушите и дори синусите. Ако сте болни от вирусна или бактериална инфекция, носната кухина може да предаде инфекцията по-навътре, особено ако издухвате твърде силно носа си, информира az-jenata.bg.

Друго възможно усложнение от прекалено силното издухване на носа може да е кървенето. То настъпва, когато високото налягане, причинено от силното духане на носа, причини спукване на капиляри или кръвоносни съдове в лигавицата на носа.

В много редки случаи е възможно силното духане на носа да предизвика и нараняване, разкъсване на мозъчни аневризми, пише Science Daily. Силното налягане при издухването на носа може да повиши силно напрежението върху стените на кръвоносните съдове. При скрита аневризма, за която пациентът не подозира, рискът е огромен, защото тя може да руптурира и да застраши живота.

При пациенти с установена мозъчна аневризма лекарите и специалистите съветват да се избягват тежки физически тренировки, претоварване, които биха могли да повишат риска от разкъсване на аневризмата, последвано от кръвоизливи, пише healthdigest.com.

Без значение дали имате сериозно заболяване или състояние на кръвоносните съдове, при всички положения е добре да се избягва прекалено силното издухване на носа, защото то носи потенциални рискове за здравето. Ако носът ви е много запушен, задължително потърсете мнението на специалист, който да ви назначи адекватно лечение за отпушване на дихателните пътища и туширане на инфекцията, ако има такава.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК