Какво се случва с тялото ни, когато прекаляваме с къпането?

Прекалената употреба на измиващи продукти оказва вредно влияние

06.04.2021 | 21:02 Редактор: Искра Ангелова
Какво се случва с тялото ни, когато прекаляваме с къпането?

Взимането на душ е част от рутината на всеки човек. Взимаме си душ, когато станем сутрин за повече свежест. Къпем се вечер преди да си легнем, за да измием умората от напрегнатия ден. Взимаме душ след тренировка или за да се стоплим, ако ни е студено и сме вкъщи. Къпем се, защото сме се изпотили и искаме да сменим дрехите си.

Постоянното и често взимане на душ, особено когато е продължително, има вредно влияние върху кожата и тялото. Прекаленото къпане води до нарушения на микробиома на кожата – милиардите бактерии, които живеят върху кожата ни и участват в редица процеси в организма, нарушават баланса си. От това могат да последват редица неприятни състояния, включително екзема и псориазис. Освен това защитната функция на кожата намалява.

Прекалената употреба на измиващи продукти също оказва вредно влияние, не само намокрянето с вода. Измиващите продукти съдържат антибактериални съставки, които убиват вредните, но и полезните бактерии по кожата ни. Опустошаването на микробиома нарушава нормалните функции не само на кожата, а на цялото тяло, пише Джеймс Хамблин в своята книга, озаглавена „Къпете се твърде много“, цитиран от healthdigest.com.

Един от възможните начини да намалите вредното влияние на честите душове, е просто да намалите броя им. Ако сте свикнали да взимате душ сутрин и след тренировка, то поне прескочете душа вечер. Ще направите добра услуга на кожата си.

Ако сте почитатели на вечерния душ и не можете да си представите да си легнете в леглото без да сте се изкъпали, пропуснете сутрешния душ, но оставете този след тренировка, съветва az-jenata.bg.

Къпането с прекалено топла вода е много вредно за кожата. То не само убива допълнително полезните бактерии по нея, но и дехидратира кожата, прави я раздразнена, уязвима, склонна дори към ускорено състаряване.

Ограничете и времето, прекарано под душа. То не трябва да надвишава 10 минути. Това е абсолютният максимум, според доктор Хамблин. Продължителното къпане с гореща вода уврежда кожата и микробиома ѝ. Нанасянето на овлажнител или хидратант след къпане може да спомогне за подобряване на състоянието на полезните бактерии в кожата и да запази техния брой и функции.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


9
1 rate up comment rate down comment 0
Стефани
преди 3 години
Народа е казал:Всяка крайност е вредна! Сигнализирай за неуместен коментар
8
0 rate up comment rate down comment 2
Анпнимна
преди 3 години
Аз пък имах 90 и...годишна баба в Гърция която никога не сее къпала и не ми позволяваше дори да си измия лицето и зъбите....скара ми се след като се измихЕ познайте колкото и търпение да имаш едва я изтърпях 12 ч.няма да коментирам останалите простотии...Дали затова живеят дълго хаха... Сигнализирай за неуместен коментар
7
7 rate up comment rate down comment 8
анонимен
преди 3 години
Ас пак се капиа само на 29 фефроари. Стискайте ми палтси, че утре имам испид по балгарски езиг. Сигнализирай за неуместен коментар
6
7 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
Аз познавам едни от с.Мировяне имат алергия към водата Сигнализирай за неуместен коментар
5
10 rate up comment rate down comment 5
Яница Вълчева
преди 3 години
4
7 rate up comment rate down comment 5
Джаки
преди 3 години
Това ми прилича на агитация Да запазим водата в гьола, т.е.язовира....Горещата вода била вредна, но видите ли без минерални бани не може, цената за една минерална баня може да покрие месечните разходи за душ...Както е казал Соломон, писането на книги няма край... Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 5
Мима Керина
преди 3 години
2
16 rate up comment rate down comment 11
Кържо
преди 3 години
Миналата годин са къпах 1 пъта таа мисла по ретко Сигнализирай за неуместен коментар
1
26 rate up comment rate down comment 10
Джуджето хаяско
преди 3 години
Аз се къпя само по Коледа Сигнализирай за неуместен коментар