5 билки, които идват на помощ срещу косопада

Чемериката, копривата и подбелът помагат срещу загубата на коса

31.03.2021 | 10:14 Редактор: Никола Симеонов
5 билки, които идват на помощ срещу косопада

Косопадът е един от най-големите кошмари на всяка жена. Той може да се дължи на различни проблеми – както свързани с разстройства в храненето и дефицити на минерали и витамини, така и с хормонални и здравословни проблеми, които изискват лекарско мнение, за да бъдат овладени.

В помощ на лечението на косопад идват билките. Те могат да са добър приятел в положителното повлияване на това неприятно състояние на косата, което тревожи жените, страдащи от този проблем. Кои са билките, които могат да подпомогнат лечението на косопада и да повлияят благоприятно върху растежа на нова коса?

Чемерика

Чемерика е многогодишно тревисто растение, чиито корени се използват за приготвяне на отвара против косопад. Отварата се използва за изплакване на косата след измиване. Растението е силно отровно и е много важно то да не попада в храносмилателния тракт, пише Az-jenata.bg.

 Използва се единствено външно. За да приготвите отвара за изплакване на косата с чемерика, сварете 50 г корен от чемерика в 250 г вода и 250 г оцет. Направете запарка, изчакайте да се охлади до стайна температура и изплакнете измитата коса с нея.

Коприва

Копривата има силни противовъзпалителни свойства, които успокояват раздразнения скалп. Тя е богата на желязо, което оказва благотворно влияние върху стимулацията на растежа на косъма. За да направите отвара за изплакване, кипнете 500 мл вода. В нея сварете 2-3 супени лъжици сухи листа и корени от коприва. Оставете да се варят 3-4 минути. След това оставете отварата да се запари под капак за още 20 минути. Изчакайте да се охлади и полейте измитата коса.

Подбел

Подбел е билка с множество полезни свойства, включително в борбата с косопада. Може да се използва като основна съставка на маски за лице и коса, за инфузии, за вътрешна консумация под формата на чай или в отвари за поливане и изплакване на коса. Благодарение на витамините и минералите в състава си, подбелът оказва благотворно влияние върху растежа на косата. За да приготвите отвара от него, смесете 1 супена лъжица сушен подбел в 1 чаша вряща вода. Оставете я да престои два часа. Поливайте косата след всяко измиване с тази отвара.

Девесил

Девесилът има много мощни антимикробни и противовъзпалителни свойства. Използва се за изплакване на косата, както и като част от маски с различни компоненти. Танините в билката имат активиращо растежа на косата свойство. Аскорбиновата киселина в девесила подпомага подобряването на текстурата на увредената коса. Направете отвара от девесил, като кипнете 300 мл вода и в нея сложите 2-3 супени лъжици сушен девесил. Отново оставете да ври няколко минути, след което запарете под капак за още 30. След като се охлади, полейте чистата коса с отварата.

Розмарин

Розмаринът има антисептични свойства. Той стяга скалпа и подпомага задържането на косъмчетата по него. Ускорява растежа на нови косми, като стимулира кожните клетки на скалпа. Има релаксиращ и успокояващ ефект, който намалява раздразненията по скалпа. Придава допълнителен блясък на косата, освен това има свойството да намалява омазняването. Кипнете 500 мл вода. В нея сварете 3-4 супени лъжици розмарин. Охладете и поливайте косата с отварата след всяко измиване.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Галя Александрова
преди 3 години
Подбела вече е вид който го няма затова ви пада касата. ? Сигнализирай за неуместен коментар