Риганът - полезен във всяка форма

Освен като вкусна подправка, той помага и за облекчаването на респираторни симптоми

05.04.2021 | 19:59 Редактор: Никола Симеонов
Риганът - полезен във всяка форма

Риганът е сред най-популярните подправки. Използва се както в нашата традиционна кухня, така и най-вече в италианската и гръцката. Билката е растение от семейството на ментата. Роднина е и на майорана, мащерката, босилека, градинския чай и лавандулата. Ароматът и вкусът на ригана са превъзходни и пасват идеално на широк спектър от ястия.

Риганът е не просто вкусна подправка. Той е билка с много здравословни ползи за организма. Отварата и етеричното масло от риган имат свойството да облекчават кашлица, астма, алергия, инфекции на респираторните пътища, подобно на камфора. Те могат да бъдат чудесно допълнение към стандартното медицинско лечение на тези състояния.

Риганът може да се използва и за облекчаване на киселини в стомаха, подуване, газове, менструални болки, за намаляване на болките при ревматоиден артрит, при инфекции на пикочните пътища, главоболие, за подобряване на усвояването на глюкозата при диабет, при висок холестерол и при възпаления на венците. Той има широк спектър от противовъзпалителни и успокояващи свойства, които биха допринесли към терапията на тези състояния.

Етеричното масло от риган, приложено външно, може да подпомогне облекчаването на акне, кожни възпаления, пърхот, при мазоли на краката, обриви и зачервявания, мускулни болки, пише Az-jenata.bg

Риганът съдържа активни вещества, които могат да въздействат на имунната система, като подобряват функциите ѝ и могат да подпомогнат по-бързото оздравяване при инфекции.

Богат е още на фибри, важни за храносмилателната система. Риганът е добър източник на витамин К, като само една лъжица от билката осигурява около 14% от дневната нужда от този витамин. Съдържа и витамин А, Ц, Е, фолати, ниацин и витамин В6.

Сред минералния състав на ригана се включват калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, манган, цинк и мед

Защо да изберете масло от риган при вирусни инфекции?

Риганът се използва в прясно или сушено състояние, като и двата варианта доставят полезните вещества на организма. Можете да го включвате по-често в ястията си, както и да го приготвяте под формата на отвара. Употребата на масло от риган също има редица полезни действия, от които кожата и косата ви могат да се възползват.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК