Симптомите на силната тревожност и как да се справим с тях

Срещат се силна раздразнителност, агресивно поведение и изблици на гняв

31.03.2021 | 15:08 Редактор: Жаклина Иванова
Симптомите на силната тревожност и как да се справим с тях

Под тревожност се възприема състояние на вътрешно вълнение, което се проявява чрез силно желание за движение. Състоянията на възбуда могат да възникнат като симптом на различни заболявания като депресия или деменция, или да се проявят като страничен ефект при прием на определени лекарства. Употребата или спирането на наркотици също може да предизвика възбуда.

Тревожност, превъзбуда или нервност?

Важно е да разграничите превъзбудата, тревожността от простото безпокойство или нервност, тъй като състоянието на първото може да изисква медицинско лечение. 

Характерен признак на възбуда е прекомерната нужда от движение. Развълнуваните хора обикновено ходят неспокойно и не могат да стоят на едно място. Те често показват неконтролируеми безцелни движения като треперене, постоянно чистене на собствените си дрехи или небрежно боравене с предмети. В психологията тези поведения са обобщени под термина „повишени психомоторни умения“.

Невъздържано желание да се движите като знак за тревожност

Самите пациенти обикновено изпитват силно вътрешно напрежение и безпокойство, когато са в състояние на тревожност. За разлика от хората, които обикновено са нервни или се чувстват напрегнати в стресова ситуация, развълнуваните хора не са в състояние да потиснат желанието за движение.

Често се среща повишена раздразнителност, агресивно поведение и неконтролируеми изблици на гняв. В редки случаи може да се наложи временно настаняване в психиатрична клиника, за да се избегне застрашаване на съответното лице или други хора около него, съобщава сайтът gesundheit.de. 

Неспокойството може да бъде причинено от различни неща

Системното неспокойство може да се появи като симптом в контекста на психични заболявания като деменция, депресия, шизофрения, както и при силен психологически стрес.Употребата на наркотици и злоупотребата с алкохол също са причина за превъзбуда. 

Освен силно желание за движение, може да се наблюдава и нарушена концентрацията и склонност към импулсивни действия. Ако забележите тези симптоми при детето си в силно изразена форма, е добре да потърсите съвет от педиатър или детски психолог.

Възбудена депресия

Възбудената депресия е специална форма на депресивно разстройство, защото понякога симптомите се различават от типичните признаци на депресия. Тревожността се характеризира най-често с мъчителни състояния на страх и силно вътрешно безпокойство. Важно е правилно да се интерпретират симптомите и да се започне психотерапевтично лечение на ранен етап.

Тревожността като страничен ефект на лекарствата

Възбудата може да бъде страничен ефект при употребата на някои лекарства. Така наречената парадоксална реакция може да възникне при прием на успокоителни или болкоуспокояващи, ако се предозира с тях. Това води до състояние на притеснения при пациента, въпреки че медикаментът всъщност трябва да има успокояващ ефект.

Когато общувате с човек, при когото се наблюдава силна тревожност, преди всичко е важно да запазите спокойствие и да излъчвате сигурност. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК